Een blik achter de schermen: wenskaarten 'Bakje Troost'.

Aquarel Moderne Kalligrafie

Bakje troost aquarel tekeningen

*** De warme actie is momenteel afgesloten. We konden een opbrengst van 321,77 euro storten voor kom op tegen kanker ***

Het jaar loopt bijna op zijn einde en dan krijg ik altijd goesting om wenskaarten te maken en te versturen. Ik was in eerste instantie niet van plan me er dit jaar aan te wagen maar toch staan er nieuwe wenskaarten in mijn webshop. 

Mijn vorige edities van wenskaarten voor het eindejaar waren geen onverdoofd succes: Lag het aan het ontwerp? Lag het aan de korte verkoopperiode? Deze en nog vele vragen stelde ik me telkens nadat de verkoop niet zo geweldig goed liep. Hier een kort overzichtje van de voorbije wenskaarten die ik steeds in eigen beheer uitgaf. Om dan te eindigen hoe de huidige wenskaarten 'Bakje troost' tot stand kwamen en welke wijzigen ik deed, in de hoop een goed verkoopbaar product te ontwikkelen.

Laat ik eerlijk starten met de hele reden waarom mijn vingers telkens aan het einde van het jaar beginnen jeuken om kerstkaarten te maken. Ik hou enorm van de eindejaarsperiode. Ik hou van het afwisselen van seizoenen, perioden van zon en buitenleven afgewisseld met perioden van gezellig binnenzitten, of met rode wangen toekomen in de warmte na een wandel- of fietstocht. Tja, ik heb ondertussen al heel goed door, dat het met mijn honger naar nieuwe dingen te maken heeft. Elk seizoen heeft zo zijn typische geuren en kleuren en daar hou ik van. 

Zo'n wenskaartencollectie maken is voor mij steeds een persoonlijk project. Ik ben dan mijn eigen 'klant' en stel me de vraag, welke kaarten zou ik graag sturen? Ik wil me ook iedere keer verdiepen in een nieuwe teken- of lettering techniek. Ik zie het als een kans om op creatief vlak iets bij te leren. Op ondernemersvlak heb ik ook nog veel bij te leren, daar kijk ik iets minder naar uit ;) Maar ik kan de volgende collectie toch telkens op beide vlakken verbeteren. 

Wenskaarten Christmas Jumpers

In 2014 tekende ik mijn eerste illustratie voor kerstkaarten 'Christmas Jumpers'. Ik had toen een nieuwe iPad en bijhorende pen, die ik graag wilde uitproberen. Ik tekende in Adobe Capture de motieven van bekende en minder bekende truien. Dat je die tekeningen dan heel makkelijk kon omzetten naar Illustrator en er vectors overbleven, vond ik geweldig. Ik ging op zoek naar voldoende bekende kerstruien in films en series en baseerde mijn zwart wit tekeningen hierop. Ik trok die tekeningen door op 10 verschillende wenskaarten, geschenklabels, tafelnaamkaartjes en liet mijn eerste stof bedrukken met een zelf samengesteld patroon. Op creatief vlak haalde ik helemaal mijn hartje op. Ook op technisch vlak was ik tevreden. Op ondernemers vlak had ik de productie kost te laag ingeschat. Zelf die wenskaarten en stof op een kleine oplage laten drukken, vielen duur uit, zodat de verkoopprijs naar omhoog schoot. Dat aspect en het feit dan mijn bedrijfje toen nog geen grote bekendheid dat en ik mijn webshop slechts 2 maanden had geopend. Ik ben nog steeds fier op de kwaliteit die mijn producten hadden en heb veel uit deze eerste collectie geleerd. 

Holly Jolly kaart

In 2016 ging ik de 'handgemaakte' toer op. Ik was toen mijn eerste stappen in moderne kalligrafie aan't zetten. Ik zag mogelijkheden om hier en daar op een marktje te staan. Dus begon ik vol goede moed aan wenskaart ontwerpen. Ik maakte 4 ontwerpen met als thema 'Eindejaar': Holly Jolly Christmas, Ho ho ho Merry Christmas!, Cheers to a new year, Let it snow! en 4 ontwerpen die je heel het jaar door kan sturen: Ik denk aan je, Heel erg bedankt, Volg je hart en Neem je tijd. 
Op creatief vlak was ik in eerste instantie tevreden over het resultaat, nu 2 jaar later en veel gekalligrafeer is mijn techniek veel verbeterd. Ik had plezier aan het samen zoeken van papier en bijpassende of contrasterende inkten. Ik schreef de quotes ook telkens in zelf-gemengde inkt van gouache verf. Elke keer vind ik het ook leuk om over de verpakking na te denken, om zo mijn huisstijl zo verder te ontwikkelen. Op ondernemersvlak nam ik ook wijzere beslissingen: ik ging voor een kleinere collectie en minder exemplaren, dus een kleiner financieel risico. Ik investeerde ook minder in materialen maar eerder in tijd omdat de kaarten handgeschreven zijn. Achteraf bekeken heb ik de collectie slimmer aangepakt, maar had ik me op creatief vlak iets minder uitgedaagd.

Dit jaar was ik eigenlijk niet van plan om we weer aan wenskaarten te wagen. Maar ik ontdekte met Skillshare een schatkist aan creatieve tutorials. Waar je bijna eerder welke creatieve schrijf- en tekentechniek kan aanleren. Opnieuw aquarellen, was een techniek waarvan ik vermoedde dat het goed zou kunnen aansluiten bij mijn moderne kalligrafie, zodat beeld én geschreven tekst elkaar kunnen versterken (om een bekende grafische vormgevingswet erbij te halen). 
Ik had nog een uitgebreide aquarel doos bij mijn tekenmateriaal liggen, maar die lag er al een paar jaren onaangeroerd. Ik kocht voor de zomer een boek 'Watercolor & hand lettering' en er ging een vonk branden. Maar toen ik met laptop opengeklapt aan mijn bureau en aquarelpapier, penselen en mijn oude aquarelpadjes klaar zat bekeek ik alle video's van Mariya Popandopulo's lessen: Fun and Easy Watercolors: Draw a Beautiful Coffee Illustration in één keer. Oké tweede ronde, dacht ik toen. Ik herbekeek video per video, en klikte telkens de pauze knop in. Echt elke stap volgde ik nauwgezet. Soms moest ik pagina's aan de kant schuiven om te laten drogen, dan bekeek ik al het vervolg. Ik herinnerde me nog van vroeger dat je toch wat geduld moet hebben bij aquarel. Je kan een tekening makkelijk verbrodden door te snel in de natte delen te schilderen. Bij het begin van de les, tekende ik niet 1 cirkel (voor 1 tasje koffie) maar minimum 3.

Eerste tastjes aquarel

Tasjes cappucino

Zodat ik kon doorschilderen aan andere tekeningen terwijl de anderen droogden. Je kan je dus voorstellen, dat ik gretig alle kopjes naschilderde. Op het eind vond ik het resultaat geslaagd en begon die 'wenskaarten-goesting' toch al weer te kriebelen. De volgende dag ruimde ik mijn tafel en gedroogde tekeningen op en nam mijn pen en kalligrafie-papier en begon te schrijven.

Bakje Troost in moderne kalligrafie

Al doende kwam ik tot het idee om de tasjes te combineren met een bekende zegswijze 'bakje troost'. Eens het ontwerp op punt stond, bedacht ik, hoe kan ik nu zeker weten dat mijn kaartjes verkocht raken... Mijn verkoop vergroten door mijn bekendheid vergroten. Ik vroeg mijn mama en zussen mee te helpen. Ik besliste ook om mijn verkoop te vergroten door de kaarten voor het goede doel te verkopen. Als ondernemer is dat niet het meest winstgevende natuurlijk, maar ik wilde mijn kaarten zoveel mogelijk verkopen, omdat ik trots ben op het resultaat. Ik wilde ook graag samen met hen een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker organiseren. Dat eerste idee ontstond een paar maanden ervoor, ongeveer in de periode dat het 1 jaar geleden was dat mijn papa gestorven was. Dat verlies in iets positiefs omzetten, waarmee je toekomstige kanker patiënten kan steunen was het allereerste opzet. Wenskaarten met een steunende boodschap is het resultaat: in een moeilijke periode een wenskaart ontvangen doet zoveel meer deugd dan een wenskaart om te gefeliciteerd te worden. Ik hoop dat mijn wenskaarten velen op het idee brengen om een opbeurende wenskaart te sturen. En ondertussen gaat de opbrengst van de kaarten naar het kanker onderzoek van Kom op tegen Kanker. De wenskaarten Bakje Troost zijn nog tot net voor De Warmste Week te koop in mijn webshop voor slechts € 5,00. Mijn mama, zussen en ik hopen op 22 december een dikke cheque af te geven aan het warmste huis. 

 

*** De warme actie is momenteel afgesloten. We konden een opbrengst van 321,77 euro storten voor kom op tegen kanker **


Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie dagboek - week 25
Kalligrafie dagboek - week 25
De voorbije week oefende ik wat brushlettering met de fijne Tombow fudenosukes in kleur. Deze week zag ik dat Carla K...
Read More
Tekenen met Brushpen love
Tekenen met Brushpen love
Het nieuwste boek van Carla Kamphuis kwam dit jaar uit op Creative life. Ik zat al sinds de eerste berichten over het...
Read More
Kalligrafie dagboek - week 24
Kalligrafie dagboek - week 24
Deze week oefende ik wat minder dan tijdens de eerste week dat ik een kalligrafie dagboek bijhield. Ik had een paar d...
Read More