Verslag: Masterclass Moderne Kalligrafie door Kijkkalligrafie

Moderne Kalligrafie Workshop

Ik volgde op 28 oktober 2017 een Masterclass Moderne Kalligrafie bij Joyce van Kijkkalligrafie. Tijdens de zomer begon bij mij het idee te rijpen om zelf Workshops Moderne Kalligrafie te gaan geven, ik had toen vooral zelf thuis veel geoefend met pen en inkt. Ik had wat boeken, kalligrafie materiaal en heel wat instagram-accounts om van te leren. Maar ik was zo benieuwd naar het echte werk. Het werd een lange (door de verre treinrit) maar een zeer leerrijke én inspirerende dag.

Studio ZeeburgVroeg in de ochtend stapte ik in het station Brussel-Zuid op de trein naar Amsterdam. Na drie uur treinen stapte ik af in Amsterdam-Centraal en nam de tram naar de locatie waar de masterclass ging doorgaan: Studio Zeeburg, een supermooie locatie. Een industrieel gebouw dat warm is aangekleed, denk aan gepolierde betonnen vloeren, grote planten en een gezellige keuken met heerlijke koffie en thee. Bij het binnenkomen kon iedereen zich zelf bedienen met een verse muntthee of een lekkere cappuccino. Na die lange treinrit was ik daar zeker aan toe.Een masterclass met dertig personen is een hele bende. Iedereen kon per 3 plaatsnemen aan ruime tafels waar voor iedereen een doos met een starterskit klaar lag. Joyce begon de masterclass met het kalligraferen van iedereen zijn naamkaartje. Je kon naar voren gaan en je persoonlijk naamkaartje ‘live’ gekalligrafeerd zien, geweldige start! 

 

 

 

 

 


Joyce van Kijkkalligrafie

Nadien volgde een heel vlotte en uitgebreide uitleg. Ik weet nog dat ik toen dacht, die eerste workshops ga ik niet met zo’n grote groep starten. Het idee om voor zo’n grote groep te staan, daar zou ik te zenuwachtig van worden. Ik ben niet echt gewoon voor een grote groep mensen te praten. De info die ze daar gaf over de te gebruiken materialen kende ik grotendeels al. Ze gaf wel een paar interessante tips o.a. over het verschil van een rechte en een schuine pennenhouder en hoe linkshandigen en rechtshandigen deze het beste vasthouden.

Masterclass oefenblaadjesNadien konden we echt aan de slag. Joyce kwam bij iedereen één keer langs. Omdat ik niet echt een starter was, vond ik dat minder een probleem. Het lijkt me wel leuker om meer persoonlijke begeleiding te krijgen. Ik was wel blij dat we even een woordje konden wisselen. 
Nadien was er nog ruim de tijd om vragen te stellen over welke papiersoorten je best aankoopt, hoe je je eerste woorden schrijft,... Qua materialen aankopen vertelde ze dat ze de webshop van Splendith aanraadde voor kalligrafie-materialen. 

Ze gaf op het einde nog een demonstratie ivm ‘Flourishings’ (de versieringen die je aan letters kan toevoegen) op het grote bord. Die zagen er natuurlijk geweldig uit, ik was serieus onder de indruk. Ze legde uit dat je deze ook op gelijkaardige manier kan oefenen dan de letters, zodat deze lijnen ook een gewoonte worden en je hand dit in zijn ‘spiergeheugen’ opgeslagen heeft. Joyce geeft nu ook workshops ‘Flourishings’ en deze staat zeker op mijn verlanglijstje om zo nog beter in Moderne Kalligrafie te worden.

 

 

 

 

 

Flourishings door Joyce 

Het was zeker de moeite om af te reizen naar Amsterdam voor de Masterclass. Er waren misschien een paar minpuntjes door de grote groep maar het algemene gevoel toen ik na de workshop buiten stapte: Hier word ik zo blij en opgewekt van dat ik hier zeker mee verder ga. Ik voelde me klaar om te starten met mijn eigen workshops. Iets dat ik zeker mee meenam was dat ik wilde starten met een kleine groep en om hen veel persoonlijke begeleiding te kunnen geven aan de starters die mijn workshops komen volgen. Zo kan ik zelf ook goed leren hoe starters met het nieuwe materiaal omgaan, hoe ze snel de techniek onder de knie kunnen krijgen,...

Hieronder nog een foto met de goodies waarmee ik naar huis vertrok.
Goodies-Kijkkalligrafie

Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Ik sloeg een weekje over met mijn dagboek, maar ik bleef wel verder oefenen. In deze blog toon ik wat ik de voorbije ...
Read More
Kalligrafie dagboek week 26
Kalligrafie dagboek week 26
Op maandag was het zo'n mooi weer (het begin van de kleine hittegolf in België), dat ik me met een deel van mijn kall...
Read More
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Mijn eerste Nederlandstalige boek over moderne kalligrafie (na het Engelstalige Nib+ink), was Letters! van Studio met...
Read More