Verslag Creative World in Frankfurt

Verslag Creative world

Ik wil je graag laten zien wat ik zag én interessant vond tijdens de beurs 'Creative World' in Frankfurt. Ik had al bijna een jaar op voorhand de beurs in mijn agenda gepland. In 2018 had zoveel op social media zien passeren over die beurs, dat ik toen al besliste dat ik er het jaar erna ook naartoe moest. Ik was toen maar net met mijn workshops gestart en was toen in Mechelen naar de Paper Show geweest. Zelfs daar zei iedereen, ja maar, volgende week staan we in Frankfurt... 

Het is dus duidelijk dat mijn verwachtingen niet hoog, maar heel hoog gespannen waren. Typisch een 'Liesbet-eigenschap', vrees ik. Samen met mijn man, Bart, besloten we er een korte vakantie in Duitsland van te maken. Joepie! Ik moest er niet alleen naartoe. Want daar mijn ogen de kost geven en met smartphone in de hand rondlopen, dat ging ik alleen wel kunnen. Maar daar dan effectief contacten leggen, hm, dan stond ik er liever niet alleen. 

Tijdens die ene week dat ze net sneeuw in België en buurlanden gaven, reden wij richting Duitsland. Na een tussenstop in Aachen en een bezoek aan de Carolus Thermen (aanrader!), mini-vakantie remember, reden we richting Frankfurt. We hadden gepland om op dinsdag (laatste dag van de beurs) naar de beurs te gaan. Ik had ondertussen al heel veel zien passeren, waardoor ik nog veel nieuwsgieriger werd. En ik steeds meer geloofde, ik moet daar gewoon naartoe. 

Tijdens de beurs ging ik vooral op zoek naar 'moderne kalligrafie en brush lettering'. Door nogal hard te werken in de dagen voor de beurs, had ik ze eigenlijk niet goed voorbereid en ging het wel ter plaatse zien. Ik had wel al gemerkt dat er in Hall 4 nogal veel handletter-instagrammers geweest waren. Dus dat was de richting die we uit gingen. Toekomen aan de beurs, toonde al dat het daar redelijk groot was, we parkeerden op 10 minuten van de 'Messe', waar een lijnbus rondjes reed tussen de hallen en de parkeertorens. 

Maar ik had dus een verslag beloofd van de beurs...

Speedball

De eerste stand die we tegenkwamen, was die van Speedball. Een eerste kwijlmomentje, met een kast vol nibs en penhouders. Ik vroeg daar of ik hun oefenboeken eens mocht inkijken én of ze een importeur in België hadden. Ik wilde mijn webshop graag wat aanvullen maar importeren uit de Verenigde Staten lijkt me misschien toch wat te veel van het goede. Speedball is naast kalligrafiematerialen ook gespecialiseerd in materialen voor zeefdruk. Ik was helaas te gehaast om hun zeefdruk-installatie op hun stand uit te testen.

Speedball Nibs

Manuscript

Op zoek naar de volgende stand, dat was die van Manuscript, een bedrijf in Groot-Brittanië, met heel veel kalligrafie materiaal. Ik zag dat de bezoeker voor mij vroeg om iets uit te testen. Apen apen apen na ;) Ik vroeg net hetzelfde. Ik wist dat ze een 'General 'of G nib hebben, maar ik had deze nog niet getest. Ik werk in mijn workshops altijd met G nibs uit Japan. Ik dacht, ik kan het misschien eens dichterbij huis zoeken ;) Ook Bart schreef er even mee, zo kon ik eens zien hoe een 'beginner' ermee schrijft (lukte goed!). De nib was iets flexibeler dat de Nikko G, die ik vaak gebruik, maar ze gaf wel goed inkt af en geen vlekken. We schreven met hun nieuwe 'shimmering' inkt - inkt met glitterdeeltjes erin. Ik vond dat je wel vaak het potje moest bewegen om alle glitters in de inkt te laten ronddraaien. Ze spraken daar wel dat er 'bibber-plankjes' of zoiets bestaat, zodat het potje in beweging blijft en de inkt goed gemengd blijft, maar dat kende ik nog niet. Ik schreef met de lichtgrijze met gouden vlokjes erin. Ik denk dat de test iets te kort was om echt overtuigd te raken... Ondertussen heb ik een paar potjes thuis en kan ik dit zeker nog eens een uitproberen. 

Ook zij waren vriendelijk hun importeur in België door te geven, maar ik zou ook rechtstreeks kunnen bestellen. 

Het was ook gewoons eens leuk om alles van dichtbij te bekijken. Producten die ik in België niet goed vind, hingen daar allemaal naast elkaar in een groot rek.

Manuscript stand

Aquarel

Een paar aquarel producten trokken ondanks mijn 'kalligrafie'-radar ook mijn aandacht. Eén van de laatste stands op dinsdagnamiddag was die van Royal Talens, het Nederlandse bedrijf dat veel kunstenaarsmaterialen vervaardigd, zoals de ecoline brush pen. Er was echter een ander en nieuw product dat mijn aandacht trok: zwart aquarel papier. Hm, bizar, ik dacht dat je bij aquarel het wit van je blad nodig had om je kleuren te laten oplichten. Maar toen ik verder keek zag ik dat ze ook 'Aquarel metallic napjes' hebben. En die wou ik dat ook natuurlijk proberen. Hier heb ik helaas geen foto van, want ik heb ze niet kunnen testen. Het testpapier van de stand was uitgeput of het einde van 4 dagen beurs was gewoon in zicht...

Ik kocht vorig jaar in Bonn het boek van May & Berry Handlettering Watercolor. Ik ontdekte dat er een bijpassende set 'aquarel kleurpotloden met een water brush pen' bestaat. 

En op de stand van Vaessen-Creative ook een verdeler van knutselmaterialen én de producten van Kelly Creates, stond hun nieuwe aquarel-papier. Dat ga ik ook nog eens uittesten. 

Aquarel 

Rico

Een ontdekking met een zeer mooie stand (waar ik eigenlijk geen foto's mocht nemen) was die van Rico design, een groothandelaar in kunst- en knutselmaterialen met heel veel mooie prints. 

Rico stand Creative world

Molotow

Het begon wat raar, toen ik de stand van Molotow opliep. Ik loop een beursstand meestal op met mij curieuze blik naar de producten, meestal de mensen op de stand negerend ;) ik stel ze wel vragen als ik interesse heb in de producten, is mijn 'aparte' uitgangspunt. Maar ho! dat kon niet op de stand van Molotow, daar kon ik enkel oplopen als ik mijn visitekaartje wilde afgeven. Ik had dan ook geen printje gemaakt van mijn ticket met mijn gegevens en QR-code en dat met een riem rond mijn nek gehangen (zie mij al lopen, had ik gedacht). Bij het afgeven van mijn visitekaartje, mocht ik doorlopen en kreeg ik zelf de uitleg van hun nieuwe markers. Molotow is voornamelijk bekend van hun acryl-markers, maar ze brengen nu ook brushpennen op waterbasis uit. De standhouder (die van het  strenge Duitse ontvangst) stuurde me wel een paar beursstanden verder naar de importeur in België.

De prijs voor de coolste stand gaat (incl. de begroeting ;) zeker naar Molotow. Daar zaten heel wat graffiti-illustratoren er vlotjes op los te schetsen, geweldige tekeningen. (Oh ja, en voor de hostess was het ook namiddag na 4 dagen beurs).

Molotow stand

Tot een volgende keer?

Ik vertelde in het begin dat ik nogal hoge verwachtingen had, voor ik ernaar toe ging. Die zijn deels wel ingelost, maar ik ben na de beurs niet echt overtuigd, dat ik er ieder jaar weer present moet zijn. En als ik er nog eens naartoe ga, zal het wel op de allereerste dag zijn.
Ik heb nu wel heel wat contacten over gehouden aan de beurs. Ik heb hierdoor het assortiment in mijn webshop al een deel kunnen uitbreiden. Er zijn o.a. een heel deel brush lettering materialen bij gekomen. Stapje voor stapje wil ik dit blijven doen: op zoek naar goede brush lettering en kalligrafie materialen en die in mijn webshop te koop aanbieden.

Krijg je graag elke maandag een inspiratie blogpost in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in op de mailinglijst.

*** 
De meeste linken zijn informatief, enkel de linken naar de website van bol.com zijn onderdeel van een partnerprogramma. De boeken worden voor jou niet duurder, ik ontvang enkel een kleine commissie bij elke aankoop via die linken. 
***


Oudere post Nieuwere post