Van Hand Lettering tot Moderne Kalligrafie in video

Brushlettering Hand Lettering Moderne Kalligrafie

Hand Lettering of Kalligrafie

Met Moderne Kalligrafie en Hand Lettering kan je mooie wenskaarten maken en je vrienden en familie verrassen. Wil je graag mooie letters op een kaart schrijven dan wordt vaak aan Kalligrafie en Hand lettering gedacht. Maar is dat eigenlijk wel hetzelfde? Niet echt, de techniek is totaal verschillend. Het boek dat ik eerder al besprak: Creative Lettering and beyond  geeft hier een zeer goede uitleg over. In deze post wil ik je een paar video's van Calligraphy Masters delen om dit nog duidelijker uit te leggen en ook wat afgeleide tonen zoals 'Brush Lettering'...

***Waarschuwing: Het bekijken van video's met kalligrafie en hand lettering kan verslavend zijn :) ***

Hand Lettering

Bij Hand Lettering baseer je je letters voornamelijk op de lettertypes van je computer of de klassieke drukpers. Je tekent een quote bijvoorbeeld door de woorden in verschillende lettertypes te tekenen. Je tekent ook eerder de letters in plaats van echt te schrijven. Starten doe je met potlood en gom. Een goede compositie tussen de verschillende woorden is belangrijk en de combinatie van de verschillende lettertypes dient op elkaar af gestemd te worden. Een goede tip is niet te veel verschillende lettertypes en een niet te lange quote. Daarna ga je de woorden wat versieren of in een banner steken. Wanneer je tevreden bent over je compositie teken je die over met een fijn zwart stiftje en gom je de potloodlijnen nadien weg.

Bekijk hieronder de video van een bekende Nederlandse Letteraarster, Karin Luttenberg van Paperfuel. Ze schreef o.a. de bekende boeken 'Handlettering doe je zo!'.

 

Klassieke Kalligrafie 

Klassieke kalligrafie wordt met een brede penpunt geschreven. Het is pas later dat men door de economische evolutie in de geschiedenis op zoek ging naar een schrijfstijl die iets sneller geschreven kan worden, nl. de Copperplate.

Hieronder kan je kijken naar Carol Dubosch, een zeer ervaren kalligrafe. De video start met de klassieke kalligrafie met brede penpunt. Nadien komt de spitse pen aan bod en ook nog de brush pen. 

 

Brush Lettering 

Voor het schrijven van mooie letters kan je ook gewoon een penseel gebruiken. Momenteel bestaan er stiften die een punt hebben zoals een penseel en hoef je niet meer echt met penseel en verf te werken. 

De schrijfstijl met penseel geeft de indruk dat een quote snel geschreven is en waar veel swung in zit. 

 

Moderne Kalligrafie

Moderne kalligrafie is gebaseerd op een klassiek kalligrafie alfabet: Copperplate. Het aanleren van het Copperplate vereist een paar basislijnen waarop alle letters gebaseerd zijn. Het vraagt heel veel oefening om de letters allemaal gelijkaardig te schrijven. Vanuit dit alfabet is een vrijere variant ontstaan, de Moderne Kalligrafie. Iedere kalligraaf geeft een beetje zijn eigen interpretatie. In deze video van Suzanne Cunningham zie je beide: het Copperplate alfabet en een moderne meer zwierige variant ervan. Moderne Kalligrafie wordt in de Verenigde Staten en in Groot-Brittanië zeer veel toegepast voor huwelijken en events. Bij onze Noorderburen in Nederland is het momenteel ook een hype. In België hinkt daar misschien wat achter, maar het wordt hier ook steeds bekender en populairder.

Hieronder nog een paar lettering artists die tot mijn persoonlijke favorieten behoren, in mijn ogen de 'Rockstars van de Lettering' zeg maar. Hun letters en alfabetten zijn al veel verder verwijderd van de klassieke of moderne kalligrafie of deze wordt gecombineerd met artistiekere varianten. 

 Favoriet 1: Seb Lester

Ik leerde zijn werk vorig jaar op het OFFF-festival in Antwerpen kennen. Hij gebruikt telkens weer andere materialen om vaak toch zeer klassieke letters te schrijven. Of deze klassieke letters te gebruiken in combinatie met artistieke letters of letters die verwant zijn met letters uit de graffiti wereld.

 

Favoriet 2: Gemma O`Brien

Via Instagram kwam ik haar werk tegen. Ze maakt vaak ontwerpen in Hand Lettering die ze nadien uitvergroot tot een muurschildering. Ook zij heeft een zeer eigen stijl, een combinatie van illustratie en lettering. Haar optreden vorig jaar op de OFFF-festival viel lichtelijk tegen. Ik was blij haar aan het woord te zien maar ik had al veel werk via social media gezien dus was er te weinig verrassing aan. Ook mijn rocksterren geven eens een mindere show ;)

Favoriet 3: Chiara Perano van Lamplighter London

Ik leerde haar werk kennen door haar boek: Nib+Ink, waarmee ikzelf de basis van de Moderne Kalligrafie leerde. Haar schrijfstijl ligt al veel verder van die moderne kalligrafie en is ook zeer persoonlijk, wat ik prachtig vind.


 

© cover pic: Unsplash: Joanna-Kosinska

Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie dagboek week 26
Kalligrafie dagboek week 26
Op maandag was het zo'n mooi weer (het begin van de kleine hittegolf in België), dat ik me met een deel van mijn kall...
Read More
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Mijn eerste Nederlandstalige boek over moderne kalligrafie (na het Engelstalige Nib+ink), was Letters! van Studio met...
Read More
Kalligrafie dagboek - week 25
Kalligrafie dagboek - week 25
De voorbije week oefende ik wat brushlettering met de fijne Tombow fudenosukes in kleur. Deze week zag ik dat Carla K...
Read More