Tutorial: Hello Spring in brush lettering en illustratie

Brushlettering gratisdownload

Hello Spring Tutorial ©liesbetmerens.be

Voor de start van de lente, maak ik mijn allereerste tutorial met bijhorende **GRATIS** download

Volg samen de verschillende stappen en ga aan de slag met deze kleurrijke quote.

Mijn eerste en beste raad: oefen eerst je basislijnen, je letters en de overstap naar woorden, voor je verder gaat. Gelukkig zit bij deze tutorial een gratis download bij. Je kan de oefenbladen (die ik reeds tijdens verschillende workshops testte) downloaden via deze link

Heb je nog nooit een brush pen in je handen gehad? Of lukt het je niet om ermee te schrijven? Dan zijn er twee opties: 

  1. Ga, zoals ik thuis aan de slag met de boeken van Carla Kamphuis. En leer op je eigen tempo de basis van brush lettering. 
  2. Of kom naar één van de workshops, dan volg je stap voor stap hoe je uit die brushpen sierlijke letters krijgt. 

Ben je reeds zover, dat de letters al wat in je handen zitten? Of ben je even ongeduldig als ik, toen ik net met brush lettering startte. Neem dan je materiaal erbij en volg dan samen met mij elke stap.

Stap 1 en 2 tutorial 'Hello Spring'

STAP 1 

Start met het tekenen van een cirkel in potlood. Een goed 'glad' papier voor het oefenen van brush lettering is Rhodia papier (da's hetzelfde papier dan Clairefontaine), daar glijdt je brush pen goed op en loopt de inkt niet op uit.  

STAP 2 

Teken de hulplijnen voor de x-hoogte ( de hoogte van de kleine letter x). Voor een medium brush pen neem je hiervoor 1 cm hoog, voor een fijne brush pen neem je hiervoor 5mm hoog. Een voordeel van het Rhodia oefenpapier, je hebt de puntjes (op 5mm) als hulplijn.

 Stap 3 - 4 Tutorial 'Hello Spring'

STAP 3 

Schets dan in potlood de quote 'Hello Spring' of 'Hallo Lente'. De quote komt helemaal op het einde in zwarte brush pen, zo kan je deze niet uitvegen bij het maken van de bloemenkrans.

STAP 4 

Kies dan met welke kleuren brush pen je de krans gaat maken. Ik neem meestal 1 kleur voor de blaadjes en 1 kleur voor de bloemen en bessen. 

Stap 5 - 9 Tutorial 'Hello Spring' 

STAP 5 

Gebruik de flexibele punt van je brush pen voor het maken van de bloemblaadjes. Ik schik meestal willekeurig een paar bloemen rondom de cirkel, bloemetjes verspreid of per 3 samen. De bloemen hebben 5 bloemblaadjes. Zet de punt van je brush pen tegen je blad, duw de pen tegen het papier en laat nauwkeurig los.

STAP 6 

Zo heb je één bloemblaadje. 

STAP 7 - 10 

Herhaal dit nog viermaal, zet de punt van je brush pen steeds in het midden van de bloem. Draai je blad om, mooi rondom het midden van de bloem te werken.

stap 10 - 11 Tutorial 'Hello Spring'

STAP 11

Hou een mooi overzicht over het geheel van bloemen. Zet niet de cirkel vol bloemen, maar laat voldoende ruimte voor de groene bladeren. 

Stap 12 - 13 Tutorial 'Hello Spring' @liesbetmerenskalligrafie

STAP 12 en 13

Vervolledig dan de cirkel met een 2e kleur. Teken bovenop de potloodlijn, zodat je deze niet meer hoeft uit te gommen. Een Tombow ABT, heeft een 2e fijnere punt, die hierbij heel goed van pas komt. Met ander brush pennen is het iets nauwkeuriger werken, om een mooie fijne lijn te tekenen.

Stap 14 - 15 Tutorial 'Hello Spring' @liesbetmerenskalligrafie

STAP 14

Teken extra takken bij de krans. Probeer het willekeurg te houden, niet elk stukje krans hoeft hetzelfde eruit te zien. 

STAP 15

Teken nu gelijkaardige blaadjes (zoals de bloemblaadjes) maar laat de punt naar de buiten wijzen. 

Stap 16 - 17 - Tutorial 'Hello Spring' ©liesbetmerenskalligrafie
STAP 16 en 17

Je kan nu met dezelfde kleur dan de bloemen, de besjes toevoegen. Teken een groepje van 3 (of ander oneven getal) bolletjes waar er weinig bloemen zijn. Zo worden de beide kleuren evenwaardig en is de krans evenwichtig opgebouwd. Een tip: neem af en toe afstand van je pagina en stop op tijd met tekenen ;)

Stap 18 - 20 - Tutorial 'Hello Spring' ©liesbetmerenskalligrafie

STAP 18 en 19

Het is nu tijd om je zwarte brush pen boven te halen. We gaan de Brush Lettering quote schrijven. De keuze om de zwarte brush pen te gebruiken, is voornamelijk omdat deze de potloodlijn goed gaat camoufleren. Eens je met je brush pen geschreven heb, kan je onder je inkt niet meer uitgommen. Schrijf je met een lichtere kleur, gom dan al lichtjes de potlood hulplijnen uit.

STAP 20

Ik hoop dat je blij bent met je resultaat. Dat je ontspannen werd van het tekenen aan je bloemenkrans. Ik krijg altijd een zeer rustgevend gevoel wanneer ik bloemenkransen teken. 

Een belangrijke tip! Ik weet dat je nieuwsgierig bent naar je resultaat zonder potloodhulplijnen. Maar ik raad je aan je werk een nachtje te laten rusten voor je gaat gommen. De kans ik groot als je te snel gaat gommen dat je zwarte inkt nog niet droog is en je door het gommen vlekken gaat maken. Ik heb al vaak zwarte stift uitgegomd toen deze nog niet droog was. Nu laat ik elke quote steeds een nachtje rusten en heb ik geen problemen meer met vlekken.

De volgende dag bekijk je je werk dan ook met frisse ogen, wat meestal je eigen beoordeling ten goede komt. 

Ik schreef deze quote al vele malen, enkel door veel te oefenen schrijf je steeds mooiere quotes.

Hieronder een paar versies met de info van de gebruikte materialen:

Quote Hello Spring - Brush lettering tutorial ©liesbetmerens.be

VOORBEELD 1

Gebruikte materialen: 

Voorbeeld 2 Hello Spring Tutorial

VOORBEELD 2

Gebruikte materialen: 

Tombow fudenosuke

VOORBEELD 3

Gebruikte materialen: 

 

Krijg je graag elke maandag een inspiratie blogpost in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in op de mailinglijst.

*** 
De meeste linken zijn informatief, enkel de linken naar de website van bol.com zijn onderdeel van een partnerprogramma. De boeken worden voor jou niet duurder, ik ontvang enkel een kleine commissie bij elke aankoop via die linken. 
***

 


Oudere post Nieuwere post


Laat een bericht achter

Berichten worden goedgekeurd voor publicatie.

Related Posts

Kalligrafie  dagboek - week 23
Kalligrafie dagboek - week 23
* 5 minuten leestijd * De voorbije week, had ik na mijn vakantie, onverwacht een extra week vrijaf. De lange freelanc...
Read More
Kalligrafieboeken inspiratie uit de VS.
Kalligrafieboeken inspiratie uit de VS.
I'm back!!! Ik ben terug thuis na een heerlijke reis in de VS. We reden 2 weken rond in Florida en keken onze ogen ui...
Read More
Van Hand Lettering tot Moderne Kalligrafie in video
Van Hand Lettering tot Moderne Kalligrafie in video
Met Moderne Kalligrafie en Hand Lettering kan je mooie wenskaarten maken en je vrienden en familie verrassen. Wil je ...
Read More