Tekenen met Brushpen love

Aquarel Boek Brushlettering Tekenen

Het nieuwste boek van Carla Kamphuis kwam dit jaar uit op Creative life. Ik zat al sinds de eerste berichten over het nieuwe boek op de instagram-pagina van Carla Kamphuis op hete kolen. Curieus als ik ben, wilde ik ook wel eens met die brushpennen leren tekenen. Na alle boeken van Carla Kamphuis aangeschaft en doorgewerkt te hebben, kan ik me goed uit de slag trekken met het brushletteren, zodat ik klaar was voor iets nieuws.

Tekenen en dan vooral met aquarel heeft me altijd aangetrokken. Ik leerde op de hogeschool de basistechnieken van aquarel, maar was vaak te ongeduldig om ermee te werken. Je vraagt je waarschijnlijk af, waarom ik over aquarel (waterverf) begin, bij een boek over brushpennen? De techniek van tekenen met brushpennen ligt heel dicht bij het tekenen met aquarelverf: je kan de kleuren van brushpennen (op waterbasis) gebruiken alsof je verft met aquarel.

Let wel! de brushpennen die je hiervoor gebruikt moeten op waterbasis zijn; zoals de Tombow, Edding 1340 en Ecoline brushpennen en vele anderen dat zijn. 

Bij het kiezen van welke tekening ik wilde natekenen, bleven er een paar favorieten over: de veer, het lint, de kiwi,... en het blad van de monstera plant.

binnenpagina's Brushpen love

In deze blog neem ik je mee hoe ik het blad van een Monstera plant tekende en inkleurde met het 4-stappen-plan uit het boek 'Brushpen love'. Ik koos deze tekening omdat we hier in onze woonkamer ook zo'n mooie grote plant hadden staan, maar op de één of andere manier hebben we de plant niet goed verzorgd en moesten we hem naar het planten-kerkhof brengen. 

oefening monstera plant

Starten deed ik met het materiaal bij elkaar te zoeken:

Materiaal Monstera plant tekenen met brushpen

Voor STAP 1 neem je zoveel tijd als je wil. Voor de oefeningen waarbij je met een penseel met water gaat werken, start je best met een aquarelpapier. Op een andere papiersoort, ga je je kleuren niet zo mooi kunnen uitvegen en mengen of gaat het papier korrelen of bobbelen. Ik werkte rechtstreeks op het blok aquarelpapier, dat zit aan 2 zijden vast om (bij het gebruik van veel water ) het opkrullen tegen te gaan. 
Je tekent in grafiet potlood de contouren van het monstera-blad. Gebruik je je potlood lichtjes, dan kan je nog steeds gommen en opnieuw tekenen. Ook achteraf ga je de potloodlijnen makkelijk kunnen weggommen. Teken je te hard met je potlood dan verschijnt er een groef in je papier die je niet meer wegkrijgt. Dus best zachtjes schetsen.

Je kan beginnen met de buitenste lijnen die lijken op een hart, nadien het steeltje en de nerven van het blad. Op het einde teken je de gaten en 'inkepingen' van het blad aan de rand. Het natekenen is geen exacte wetenschap, elk blad is anders, dus je schets hoeft niet identiek te zijn. Eens je tevreden bent over je schets, dan verzacht je je potloodlijnen (STAP 2) door het zachtjes over te gommen.

stap 1 en 2 - monstera blad tekenen

In het boek staan er per tekening slechts 4 stappen. Ik heb het opgesplitst in meerdere stappen, om nog iets meer in detail uit te leggen. In het boek staan bij de verschillende stappen telkens symbolen wat er moet gebeuren. De legende van de verschillende symbolen staat achteraan het boek uitgelegd. 

De tekening is opgebouwd met slechts 3 kleuren. Ik koos zelf 3 kleuren van brushpennen die ik hier thuis liggen heb. Bij eerder experimenteren (brushpennen in combinatie met penseel met water) ontdekte ik dat de Tombow brushpennen het meeste kleur afgeven, dus koos ik bij deze oefening voor brushpennen uit de sets primaire kleuren en pastel kleuren, om toch in de groen/blauwe tinten te blijven. Maar de keuze van kleuren kan je helemaal zelf kiezen. Voor je start kan je je brushpennen testen om zo 3 kleuren te kiezen die bij elkaar passen.

Dan kan je starten met STAP 3 en het eerste deel inkleuren met je brushpen (Tombow ABT nr. 452). Je hoeft niet helemaal tegen je potloodlijnen te kleuren, dat kan nadien nog met je penseel.  

Wel opletten dat je niet kleurt waar je tekening wit moet blijven. Je kan dit achteraf niet meer herstellen. De witte delen zijn de inkepingen, gaten en nerven van het blad. Het wit van het blad blijft zoals bij aquarel ongekleurd. Je zou eventueel met maskeervloeistof (over de witte delen) kunnen werken, maar als je je tekening voldoende groot maakt en je nauwkeurig werkt is dit niet nodig. 

stap 1 monstera blad kleuren

STAP 4: neem nadien je 2de kleur (Tombow ABT nr. 243) en kleur de randen van de blad. Dit mag je lichtste kleur zijn, de binnen zijde van het blad is iets donderker om schaduw en wat reliëf aan te geven. 

stap 4 kleuren met brushpen

STAP 5: Neem je derde kleur (Tombow ABT nr. 296) en kleur de laatste delen in. Dit is best je donkerste kleur en situeert zich in het middendeel van het blad rond de hoofdnerf. 

Stap 5 - donkerste kleur Brushpen tekenen

Je ziet dat het niet helemaal vol gekleurd is en dat de vlakken niet egaal gekleurd zijn. Maak je hier voorlopig geen zorgen over, dat wordt straks bijgewerkt als we het penseel nemen. 

STAP 6 is volgens mijn de allerleukste stap. Neem nu een fijn penseel (bij mij nr. 2) met vers water en start met de kleuren mengen. Beweeg je penseel vanuit een kleurvlak naar een wit tot tegen de potloodlijnen. Je kan ook van de ene kleur naar de andere kleur schilderen. Spoel regelmatig je penseel tussendoor uit met vers water. Dit moet redelijk nauwkeurig gebeuren. Ook hier, als je te ver kleurt is het niet meer te corrigeren. De verschillende kleuren kunnen zich nu mengen. Het eind resultaat zie je pas als alles opnieuw opgedroogd is.

Heb je op een plaats te veel water, dan kan je het te veel aan water 'opdeppen' met een droog penseel. 

stap 6 met waterpenseel over brush pen tekening

STAP 7: Wanneer heel je tekening opgedroogd is, kan je eventueel nog de laatste potloodlijnen weggommen. Ik merkte dat ik de potloodlijnen onder de gekleurde delen ook nog kon weggommen. Met aquareverf gaat je papier normaal korrelen, maar deze keer kon ik zonder problemen de potloodlijnen weggommen, ligt het aan tekenen met brushpennen van Tombow of het aquarel papier van Tombow. Geen idee, maar het is wel heel leuk dat je je tekenen netjes kan afwerken.

In het boek staan ook nog dat je op het einde de nerven van het blad met een extra kleur kan bijkleuren. Ik koos hiervoor het lichtste groen (Tombow ABT nr. 243). 

stap 7 even nagommen  

Het eindresultaat: Ik ben best tevreden met het resultaat van mijn eerste brushpen tekening. Doordat ik met pastel brushpennen werkte is mijn tekening wat lichter uitgevallen dan die in het voorbeeld, maar ik vind ze wel mooi. Een groot verschil met het leren brushletteren en tekenen met brushpennen. Je hoeft niet heel veel te oefenen (zoals bijvoorbeeld de letters niet in je hand te krijgen) om bij je eerste tekening al een behoorlijk resultaat te krijgen. Ik kende al wat te techniek van waterverf waardoor me tekenen met brushpennen veel makkelijker lijkt. Je kan nauwkeuriger kleuren de brushpennen (tov. met een heel flexibel penseel) en je hoeft enkel op te letten bij het mengen van de kleuren dat je tussen je potloodlijnen blijft.

Mijn besluit: Het is een a-so-luuuu-te aanrader dat boek van Carla Kamphuis!! En het geeft zeer veel goesting om een volgende tekening met bijhorende stappenplan uit te testen.

Ik hoor sommigen misschien wel denken, ja maar... dan zit straks iedereen dezelfde tekeningen te maken. Ik had vroeger ook vaak die mening, maar die heb ik bijgeschroefd: Je kan tekentechnieken leren door het volgen van vooropgestelde stappenplannen, eens je aan je tafel zit met al je materiaal klaar en je hebt een voorbeeld om te volgen, dan ben je vertrokken. Ikzelf vind het moeilijkste van creatief bezig zijn, is starten... en dit boek kan enorm helpen om die eerste stap te zetten.

Eens je eerste tekening een feit is, houdt niemand je tegen om je eigen variaties hierop te maken of om een volgend stappenplan te volgen en een andere tekentechniek te leren. 

Eindresultaat tekenen met brushpennen

Krijg je graag elke maandag een inspiratie blogpost in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in op de mailinglijst.

*** 
De meeste linken zijn informatief, enkel de linken naar de website van bol.com zijn onderdeel van een partnerprogramma. De boeken worden voor jou niet duurder, ik ontvang enkel een kleine commissie bij elke aankoop via die linken. 
***


Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Ik sloeg een weekje over met mijn dagboek, maar ik bleef wel verder oefenen. In deze blog toon ik wat ik de voorbije ...
Read More
Kalligrafie dagboek week 26
Kalligrafie dagboek week 26
Op maandag was het zo'n mooi weer (het begin van de kleine hittegolf in België), dat ik me met een deel van mijn kall...
Read More
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Mijn eerste Nederlandstalige boek over moderne kalligrafie (na het Engelstalige Nib+ink), was Letters! van Studio met...
Read More