Start met de juiste moderne kalligrafie materialen

Kalligrafie materialen Moderne Kalligrafie

Wil je graag starten met moderne kalligrafie, maar je weet niet precies waar juist te starten? Zelf startte ik ooit met een paar bic pennetjes, die samen in een pakket kwamen met een heel fijne penhouder (zie hieronder). Je kan het al raden, dat waren niet de beste materialen om te starten.

Mijn eerste kalligrafiematerialen

Ik besloot dan maar een starterskit 'uit het buitenland' te bestellen, omdat ik het wel graag wilde leren en ik vond dat het precies toch heel veel sukkelen was. 

Ondertussen heb ik heel wat materialen uitgetest, materialen die ik zag bij andere kalligrafen of materialen die ik gewoon al had (bvb. ecoline verf). Er zijn echter een paar basis materialen die écht het gemakkelijkste zijn om te moderne kalligrafie aan te leren, vanwege de kwaliteit maar ook de kostprijs.

Pennen moderne kalligrafie

De moderne kalligrafie pen
De pen wordt samengesteld uit een penpunt en een penhouder. Ik heb ondertussen zelf een hele reeks spitse penpunten gekocht en getest. Mijn voorkeur van gemakkelijkste 'nibs' (of hoe penpunten in het Engels genoemd worden) zijn toch die Japanse penpunten: de nikko G, de zebra G of de Tachikawa G. Die penpunten hebben een redelijke stevigheid, als starter kan je hierop je kracht oefenen om de dunne en dikke lijnen te leren schrijven. En tegelijk schrijven ze niet te dun, want moeilijker zou zijn om er inkt uit te krijgen en te beginnen schrijven. 

Voor de penhouder (of pennenstok) zijn er 2 mogelijkheden. De rechte penhouder kan je in het begin het beste onder controle houden, maar een belangrijk nadeel is dat je je hand in een minder natuurlijke houding houdt om te schrijven. Ik kies ervoor om tijdens de workshops de schuine penhouder te gebruiken. Hiermee kunnen zowel rechts- als linkshandigen schrijven en je hand ligt schuiner op je blad, wat natuurlijker aanvoelt.

Kalligrafie inkt

De inkt
Je kan met heel veel soorten inkt schrijven, enige voorwaarde: ze moet de juiste dikte hebben (te dikke inkt vloeit niet van je pen en met te lopende inkt maak je veel meer vlekken). Omdat je moderne kalligrafie enkel onder de knie krijgt door heel veel te oefenen, kies ik ervoor om een 'goedkope' inkt te gebruiken, nl. de sumi inkt, een japanse/chinese inkt. Een andere goeie optie is bister (of walnoteninkt), een op te lossen bruin poeder. Dit is een donkerbruine inkt, die lichter kleurt afhankelijk van de hoeveelheid water dat je gebruikt. 
Nog een tip: wanneer je een schuine penhouder gebruikt, zorg dan dat je inkt in een potje met en brede opening zit.

 Papier voor moderne kalligrafie

Het papier
Ook om moderne kalligrafie te oefenen, heb je heel wat papier nodig. Eén van de nadelen van een slechte papierkeuze zou kunnen zijn dat het papier te veel vezels heeft (een gewoon printpapier heeft dit probleem al), dan gaat je penpunt in het papier haken, wat je geen sierlijke lijnen zal geven. Een tweede veel voorkomend probleem is een papier dat geen gestreken of gladde structuur heeft, waardoor je lijnen of letters gaan 'bloeden' - je lijnen zijn niet scherp afgelijnd eerder een uitgelopen effect. Je wil dus het best een glad papier om te oefenen. Tijdens de workshops gebruik ik een eigen systeem: ik print de oefenbladen op gewoon printpapier en klem er dmv. een klembord 1 velletjes layout papier boven op. Je kan de oefeningen nog door het layout papier zien, en toch kan je steeds met dezelfde oefenbladen blijven oefenen, je hebt enkel een blok layout papier nodig. 
Wens je toch graag de oefenbladen te printen, dan kan je printen op een printpapier met een behandeld oppervlak zoals color copy gebruiken. 

Extra materialen voor moderne kalligrafie

Extra materialen: water en doek
Wat je naast die materialen ook bij de hand hebt is een potje water. De inkt droogt tijdens het schrijven ook op en gaat aan je penpunt kleven. Gemiddeld om het kwartier dip je je pennetje eens in het water en wrijf je de aangeplakte inkt van je penpunt. Voor het afdrogen kan je kleenex doekjes gebruiken, maar een oude katoenen doek is eerder aangeraden. Bij de papieren doekjes kunnen er vezeltjes tussen de tanden kruipen, waardoor je deze weer moet verwijderen voor je verder kan schrijven.

Nog een tip: Neem steeds na het oefenen je penpunt uit je penhouder. Je wast deze dan heel goed af met water. Droog de penpunt ook goed af tegen het roesten. 

Dit was een overzicht van de belangrijkste én goede beginners materialen voor moderne kalligrafie

Wil je het lekker makkelijk, dan kan je deze starterskit online bestellen. Ik stelde een starterskit samen met de materialen die niet de duurste zijn, zodat je heel veel kan oefenen ;) 


Oudere post Nieuwere post


Laat een bericht achter

Berichten worden goedgekeurd voor publicatie.

Related Posts