Schetsen op vakantie

Brushlettering Drawyourday Illustration urbansketchers

* 6 minuten leestijd *

Tijdens mijn voorbije vakantie wilde ik graag eens mijn kalligrafie- en brushpennen thuis laten. Ik had tijdens vorige vakanties vaak een hele doos met materiaal, oefenboeken en papier meegezeuld. Ik kwam er hoogstens één tot 2 keer toe die doos te openen. Ik kwam van mijn vakanties vaak lichtjes gefrustreerd terug, dat ik zo weinig 'rustig en ontspannen gekalligrafeerd' had. Ik vermoed dat de andere interessante omgeving mij vooral afleidt én het feit dat ik mij tijdens vakanties ook graag in een biografie verdiep. Ik besloot het voor deze vakantie anders aan te pakken: reizen met slechts 1 ingecheckte valies én 1 handbaggage voor 2 deed de optie van een 'doos kalligrafiemateriaal' al snel slinken. Ik koos om 2 weken niet te kalligraferen en wat ik van creatief materiaal meenam te beperken. 

Het werd dus 1 biografie (aanrader trouwens!), 1 schetsboek (A5) én 1 klein pennenzakje van Neuland met 3 fineliners, 1 vulpotlood, een gom én 1 fijne brushpen. Ik had me voor mijn vakantie net ingeschreven op de mailinglijst van Karlijn van de Wier, die me een mini-materialenlijst mailde om te starten met schetsen. Ook het boek en de Instagram pagina van Gouden Lijntjes houdt me de laatste tijd in de ban. 

materiaal

Je ziet dat de inspiratie niet enkel uit de hand letter- of kalligrafie-hoek hoeft te komen. Graag wil ik zelf meer tekenen en die tekeningen met kalligrafie of brush lettering verfraaien. Zoals bij kalligrafie heb ik ook al begrepen dat hoe meer oefening, hoe beter mijn tekeningen zullen worden. In mijn opleiding als grafisch vormgever kreeg ik een schat aan tekentechnieken aangeleerd, maar ik moet toegeven, die begin ik na jaren achter het computerscherm pas opnieuw te ontdekken. 

Dus een klein pakketje ging mee het vliegtuig op. En fier als een gieter kan ik je 7 afgewerkte en ingekleurde schetsen tonen. Ik hoopte op 1 per dag, maar verbaas eigenlijk mijzelf met 1 tekening per 2 dagen na jaren van heel weinig tekenen. 

Schets 1 - Key Largo

Schets 1: De eerste ochtend vond ik mijn onderwerp vrij gemakkelijk. De avond voordien waren we vanuit de luchthaven in Miami naar Key Largo gereden, het eerste eilandje van de Florida Keys. We kwamen na zonsondergang aan, zodat het verrassend was toen de 's ochtends in Gilbert's Resort het raam openden: mooi uitzicht mét appelblauw-zeegroen water :)

 Angelina guesthouse

Schets 2: De bouwstijl op Key West (het allerlaatste eilandje van de Keys) vind ik echt heel mooi: houten huizen geschilderd in pastel kleuren in combinatie met wit, geeft een frisse indruk. Dat is nodig, zo drukkend warm het er is. Angelina Guesthouse, waar we logeerden, was geschilderd in lichtblauw en lichtgeel met een binnentuin vol tropische planten. 

AirBNB Naples
Schets 3: Een paar dagen later was het uitrusten in de mooie Airbnb in Naples, Fl. De tuin was er ook zeer tropisch, met heel wat mogelijkheden om te zitten, hangen of te plonsen in de dip pool. Terwijl ik tekende schreef manlief, Bart zijn dagelijkse blog. Je kan zien dat ik mijn teken-opleiding tijdens mijn studie interieurvormgeving vooral het perspectief ingedramd werd. Met het tekenen van personen kan ik nog heel wat progressie maken. Telkens voor ik begon te schetsen, had ik wel een gevoel: wat als het op niks trekt... Maar ik probeer(de) hier niet te veel naar te luisteren.
Ik wil gewoon zoveel mogelijk tekenen, dan ga ik dus ook veel tekeningen maken die kunnen verbeteren. Zolang ik die 'minder goeie' tekeningen niet maak, ga ik de goeie ook nooit kunnen maken. Dus elke schets is een stap dichter bij steeds betere schetsen...

Naples Pier

Schets 4: Na een namiddag rondlopen in het chique Naples bij temperaturen boven de 30° én hoge vochtigheid, deed ons op het einde van de dag snakken naar een plons in zee. De Airbnb van Taresa waar we logeerden, krijgt extra punten voor het voorzien van fietsen, goeie strandstoeltjes én meerdere (!) strandparasollen. Met mijn lichte huid zit ik graag in de schaduw uit vrees voor zonnebrand. Ik had hier ook voldoende de tijd om te tekenen, want we besloten de zonsondergang af te wachten. Achteraf toen we in de auto terugreden, kregen we een heerlijke afkoelende plensbui over ons, perfecte timing!

Schets 5 Beach Place Guesthouse

Schets 5: Na een paar dagen aan de golfkust, reden we door het binnenland (propvol insecten) naar Cocoa Beach aan de Atlantische kust. Toegekomen in het Beach Place Guesthouse, werd ik blij dat deze kant van Florida iets minder drukkend warm is. Hier hielden we het bij 'bodyboarden' ipv surfen en van het uitkijken naar zee vanuit de tuin van het guesthouse. Uitzicht op zee heeft voor mij toch altijd dat tikkeltje meer, vooral als er een padje is dat door de duinen naar zee loopt. Ook op het terras was er voldoende schaduw, adirondack stoelen, hangmatten om de vakantie rustig verder te zetten.

Ocean Drive, Miami

Schets 6: De laatste dagen brachten we door in Miami. Dat het toen memorial weekend was in de VS hebben we geweten: Er hing 's avonds een aparte party-vibe in de straten, 2 dagen airshows boven ons hotel en het strand, maar extra leuk was dat Ocean Drive autovrij was. De straat waar het ene prachtige art deco huis naast het ander met zijn mooie pastelkleuren staat te pronken. Ik ben er bij eentje blijven zitten en schetsen; terwijl ik er nog wel een week kon blijven om de hele straat te tekenen. Bijna niet te geloven dat die Art Deco huizen bij de eerste waren van Miami Beach, slechts 100 jaar geleden.

Redbury viewSchets 7: Het hotel waar we in Miami South Beach verbleven, had een dakterras met zwembad. Gewoon zijn om in betaalbare airbnb's en guesthouses te logeren, dan was dit wel luxe. Op het terras stonden hier ook weer veel ligstoelen met schaduw. Lezen afwisselen met een plons in het zwembad én tijd maken om een schets van het uitzicht te maken. Meer heb ik op vakantie niet nodig...

Achteraf gezien heb ik het weinige materiaal dat ik meehad, veel gebruikt. Dat was dus de juiste tactiek: niet te veel meenemen om geen keuzestress te hebben en uiteindelijk weinig creatiefs te doen. Ik tekende mijn schetsen eerst met vulpotlood (het beste om mee te nemen omdat je geen slijper nodig hebt), ik schetste dan de naam met een fijne brushpen erbij en nadien ging ik over de tekening met mijn zwarte stiftjes (watervaste fineliners).

Ik had maar een kleine gom mee. Dus bleven de meeste potloodlijnen staan tot thuis zitten. Ik heb ook pas thuis mijn aquarelverven uitgehaald. Misschien pas ik mijn 'paklijst' de volgende keer wel nog wat aan. Mijn schetsboek van Moleskine was ook niet ideaal als schetsboek, het was een 'plain reporter notebook' dat ik nog liggen had (blijkbaar een miskoop om in te schetsen). De blaadjes zijn te dun zodat je de volgende of vorige tekening erdoor ziet. Wel een handig formaat !
Graag wil ik de schets-regelmaat thuis proberen aanhouden... 

Voor wie ook op reis gaat richting Florida hier nog mijn top 3, waar ik 'in het moment' genoten heb en dus geen schetstijd nam: Tussen de instagrammers lopen in Wynwood walls, Chicce huizen en dolfijnen spotten tijdens boottour in Naples en de Space X lancering op Cape Canaveral gezien vanop strand.

 

Krijg je graag elke maandag een inspiratie blog in je mailbox, schrijf je dan via deze link in op de mailinglijst. 

 

*** 
De meeste linken zijn informatief, enkel de linken naar de website van bol.com zijn onderdeel van een partnerprogramma. De boeken worden voor jou niet duurder, ik ontvang enkel een kleine commissie bij elke aankoop via de linken. 
***   


Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie dagboek week 26
Kalligrafie dagboek week 26
Op maandag was het zo'n mooi weer (het begin van de kleine hittegolf in België), dat ik me met een deel van mijn kall...
Read More
Kalligrafie dagboek - week 25
Kalligrafie dagboek - week 25
De voorbije week oefende ik wat brushlettering met de fijne Tombow fudenosukes in kleur. Deze week zag ik dat Carla K...
Read More
Tekenen met Brushpen love
Tekenen met Brushpen love
Het nieuwste boek van Carla Kamphuis kwam dit jaar uit op Creative life. Ik zat al sinds de eerste berichten over het...
Read More