Recensie: Kalligrafie oefenbladen van Laura Hooper Calligrapy

Moderne Kalligrafie Practice

Testing Laura Hooper Drill Sheets

Zoals je kon volgen in mijn Instagram posts, volgt hier een uitgebreidere recensie over de drill sheets die ik op de website van Laura Hooper Calligraphy gedownload had in april 2018: 5 day practice challenge - daily drill sheets. Het verslag komt een paar maanden later, omdat ik ze nu pas afwerkte. Ik volg heel wat mensen op Instagram die met moderne kalligrafie bezig zijn. Ik raak vaak enthousiast om mee te doen aan een ‘challenge’. Meestal merk ik na een paar dagen dat ik al achterop zit… wat met deze geprinte oefenbladen ook gebeurde. Ik deed de voorbije weken een grote schoonmaak in mijn bureau/atelier en vond deze onafgewerkte oefenbladen terug.

Ik hoorde tijdens een andere Hand Lettering workshop die ik volgde de mooie uitdrukking dat de enige manier om kalligrafie (of brushlettering waar het toen overging) te leren : door ‘kilometers te maken’. Gewoon veel oefenen dus… Die oefenbladen afwerken zou me dan al een paar kilometers verder brengen.

 

Tijdelijk beschikbare oefenbladen

Voor wie graag wil mee volgen of ook zelf die kilometers wil maken: momenteel zijn de oefenbladen niet beschikbaar. Je kan hier wel je e-mailadres achterlaten om op de hoogte gehouden te worden. Laura past de huidige online marketingtrends toe om via (tijdelijk beschikbare) gratis oefenbladen toekomstige deelnemers voor haar workshops te vinden.

Ik volgde haar enkel in het eerste gedeelte van haar online marketing strategie ;) en printte de oefenbladen uit vooral uit interesse en inspiratie om mijn eigen oefenbladen te verbeteren.

 

Algemene indruk oefenbladen

Een eerste zicht op de oefenbladen, de stijl van het alfabet wijkt af van het alfabet dat ik normaal oefen. Maar ik dacht dat het geen kwaad kon om de oefeningen eens te maken. Het gaat tenslotte ook vaak over penbeheersing en gekende kalligrafie oefeningen: boogjes, cirkels, ovalen,.. en pas op dag 5 staan er woorden op de oefenbladen.

Ik vind het straf dat de oefenbladen van abstracte vormen meteen springen naar woorden, om zo de aparte letters over te slaan. Vermoedelijk om de beginners in kalligrafie achter te laten met een gevoel: dit was leuk, maar die laatste dag lukte het niet goed zonder een workshop ;)  (je weet wel, online marketing).

Een andere bedenking, het zijn elke dag veel blaadjes om te kalligraferen: 3 tot wel 7 bladen/dag. Zoveel pagina’s geeft de neiging om te gaan lopen (de oefeningen te snel en onnauwkeurig uit te voeren) en da’s nu net niet te bedoeling van kalligrafie. Ik zit gemiddeld een kwartier te kalligraferen aan 1 pagina, voor de laatste dag (7 pagina’s met woorden) zou dat bijna 2 uur kalligraferen zijn. Dit is een challenge waar je dus heel veel tijd voor moet uittrekken en niet een (half)uurtje kalligrafie per dag.

 

Kalligrafie materiaal

Hiervoor keek ik in mijn bestaande collectie, die ondertussen al serieus aan't groeien is. 

  • Papier: Ik printte mijn bladen uit op color copy papier, een glad papier waar je met sumi inkt en een spitse pen zonder problemen op kan schrijven. Ik printte niet zo ecologisch: enkel op de recto zijde, omdat bij vlekken, de inkt door het papier dringt en de achterzijde misschien niet goed leesbaar meer is. Je zou ze ook op gewoon print papier kunnen printen en er een velletje doorschijnend layout papier over kunnen leggen, dan kan je ze nog hergebruiken. 
  • Zwarte inkt: Ik testte op de oefenbladen deze chinese inkt: Encre de chine van J. Herbin die ik eens bij Creacorner kocht. De inkt leek mij iets dunner (dus iets meer vlekken) dan de sumi inkt waarmee ik normaal schrijf. Ik vervolledigde de oefenbladen tijdens een hitte golf in België, waardoor de inkt misschien ook wat dunner was dan gebruikelijk. Ik test ze later nog eens uit bij gematigde temperaturen.
  • Metallic acryl inkt: Ik oefende ook eens met een koperen acryl inkt van Liquitex, leuk voor de afwisseling en het is een inkt met de juiste consistentie voor een spitse pen. Ik heb al vaker gelezen bij andere kalligrafen dat acryl inkten wel mooi zijn voor de kleur en qua consistentie, maar dat je ze moeilijker afwast. Ik kocht die Liquitex inkt in een setje met nog een gouden en zilveren inkt bij Alizarine hier in de buurt. Met de nodige voorzorg voor het afwassen van je penpunten vind ik deze inkt handiger dan het zelf mengen van een gouache inkt. Dat moet ik toch nog eens onder de knie krijgen.
  • Pennen: Ik schreef met veel verschillende spitse pennen: Leonardt EF principal (absoluut geen succes), Hunt Imperial (hmhm zo en zo), Brause ecolière (ook veel vlekken, vond ik), Brause Cito-fein (niet zo geweldig), Brause Steno (een pen waar ik al eerder mee schreef en die me wel beviel), om te eindigen met de Japanse (toch nog steeds mijn favorieten) Tachikawa G en de Zebra G. De Brause pennen kocht ik bij Creacorner en de Leonardt en de Hunt op Nederlandse website kalligrafie.com.
  • Penhouder: de eerste bladen schreef ik met mijn eenvoudige maar betrouwbare oblique penhouder van Speedball. Ik gaf de rechte penhouder ook nog eens een kans, evenals de Tachikawa rechte penhouder in combinatie met de Japanse penpunten. Bij de rechte penhouders heb je iets meer controle, maar ik draaide met mijn blad én mijn hand op zoek naar de juiste hoek om te schrijven.

  

Een overzicht van de 5 dagen

Dag 1 (6 pagina’s): 

Drill sheets - DAY 1

Hier start je echt met de basics: je ontdekt het verschil tussen een dunne en dikke lijn die je met een spitse pen kan schrijven, de oefeningen gaat van rechte naar gebogen lijnen.

 

Dag 2 (4 pagina’s):

Day 2 - Drill Sheets

De volgende dag probeer je de overgang van dun naar dikke lijnen door een dikke S-boog, gesloten boogjes (dun naar boven en dik naar onder); open U-boogjes (dik naar onder en dun naar bogen), nadien plak je alle bogen aan elkaar.

Oh ja, ik gebruikte het eerste blad telkens als kladje, om mijn pen eerste te testen voor ik op het oefenblad begon te schrijven en dat elke keer na het doppen van de pen in de inkt. Dat verklaart te vlekjes.

 

Dag 3 (4 pagina’s):

Drill Sheets : DAY 3

Op dag 3 schrijf je ovalen: een grote en een kleine ‘schuine’ o. Normaal schrijf je deze tegenwijzerzin met op de linkerzijde de dikkere lijn, en op de rechterzijde een dunne lijn. Op de tweede pagina, wordt deze omgedraaid en schrijf je een ovalen o in wijzerzin. De pijltjes bij de voorbeelden dienen hiervoor als verduidelijking. Diezelfde O’s worden nog herhaald, maar nu aan elkaar geplakt, zodat je bij de start van de vorm al probeert in te schatten waar je start met je o en hoe breed die dus wordt.

 

Dag 4 (3 pagina’s):

Drill Sheets: DAY 4

De bogen van de vorige dag worden nu aan elkaar geplakt als krullende lijnen. Hier wordt gelet op gelijke spatiëring. Dat alle krullen evenwijdig naast en door elkaar lopen. De oefening wordt hier ook in beide richtingen (wijzerzin en tegenwijzerzin) geschreven. Hier vond ik de stap van dag 3 naar dag 4 ineens heel groot. Je hebt ook door het aantal pagina’s de neiging te snel te schrijven, zeker doordat de krullen aan elkaar hangen.

 

Dag 5 (7 pagina’s):

Drill Sheets : DAY 5

De laatste dag eindigt met woorden. Hier wordt opnieuw een hele grote sprong gemaakt tussen de oefeningen van dag 4 en 5. Deze blaadjes heb ik over meerdere dagen gemaakt, ik heb ze in 3 kalligrafie-sessies opgesplitst. Zo had ik het gevoel dat ik echt mijn tijd kon nemen om de woorden heel netjes te schrijven en kon ik heel hard opletten dat de woorden op elkaar geleken. De woorden waren: noon, noun, moon, mine, minimum, union en ounce.

Ik snap dat het aantal verschillende letters zich beperkt om ze zo beter te kunnen instuderen, ik zou alleen met minimum eindigen. Minimum is een van dé kalligrafie woorden.

 

Conclusie

Mijn algemene indruk van de oefenbladen is positief, het gaat tenslotte om het oefenen. Hoe meer je oefent hoe beter je kalligrafie-stijl gaat worden.  

Een paar nieuwe dingen die ik opmerkte terwijl ik bezig was en die ik zelf nog niet getest had:

  • Dag 1: het combineren van dikke en dunne lijnen naast elkaar op dezelfde regel. Je tekent een dunne lijn, daarnaast een dikke lijn, daarnaast opnieuw een dunne lijn, enz. Meestal maak ik hele regels van dikke lijnen of dunne lijnen. Door ze telkens af te wisselen blijf je aandachtig, wat goed is.
  • Dag 2: Het heel veel herhalen van één en dezelfde oefening. Hierdoor oefen je ook zeer gelijkmatig een bepaalde kalligrafie lijn. Het eerste blad is één blad volledig met een 'S'-vormige gebogen lijn.
  • Dag 3: De O vorm in wijzerzin en tegenwijzerzin schrijven is nieuw voor mij. Een leuke penbeheersingsoefening, maar je kan deze niet rechtstreeks voor verschillende O-varianten gebruiken.
  • Dag 4: De krul beweging, deze vond ik van alle 5 bladen de moeilijkste oefening om het effectief traag en gelijkmatig te doen. Dus hiervan ga ik nog wat printjes maken en deze herhalen.
  • Dag 5: Hoewel de woorden in een ander soort alfabet geschreven waren dan dat wat ik gewoon ben, vind ik het wel leuk om te merken dat er effectief verbetering is in je kalligrafie als je dat woord blijft herhalen. Vaak ontbreekt het bij oefenboeken over moderne kalligrafie van voorbeelden of oefeningen op woorden. Dus deze voorbeelden met gelijkaardige letters zou ik kunnen vertalen naar Nederlandstalige woorden.

 

De algemene balans is positief als je al wat kalligrafie ervaring hebt. Dan kan je toch wat extra tips meenemen. Ben je een echte beginner dan vrees ik dat je te weinig materiaaluitleg en praktische tips hebt om van deze challenge een succes te maken. Ik zou de challenge vooral bekijken als een proevertje van haar betalende workshops. En je vooral na het downloaden uitschrijven op haar mailinglijst. Ik snap het systeem wel om een proevertje gratis aan te bieden in ruil voor een e-mailadres, maar je krijgt echt ‘pushende’ mails in je mailbox met verschillende aanbiedingen (die dan telkens bijna verlopen) en dat neemt wel een beetje de pret weg van de ‘gratis’ challenge. 

Op positief te eindigen, ik heb weeral een paar kilometers bij gekalligrafeerd. en op naar de volgende kalligrafie kilometers.

 

*** Om zelf ook transparant te zijn over mijn eigen digitale marketing *** 

Ik downloadde de oefenbladen gratis en uit eigen interesse. De linken naar producten zijn informatief en zijn allemaal gebaseerd op de winkels/webshops waar ik effectief mijn kalligrafie materiaal koop, enkel de linken naar de websites van bol.com en kalligrafie.com zijn onderdeel van een partnerprogramma waarbij ik een commissie ontvang op elke aankoop via die link.  


Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Een workshop plannen én er effectief uitwerken: dat zijn 2 verschillende dingen.
Een workshop plannen én er effectief uitwerken: dat zijn 2 verschillende dingen.
Toen ik in augustus, samen met Davy en Lies van De Passio (de workshopruimte van Puur Passie) de workshops van het na...
Read More
Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Ik sloeg een weekje over met mijn dagboek, maar ik bleef wel verder oefenen. In deze blog toon ik wat ik de voorbije ...
Read More
Kalligrafie dagboek week 26
Kalligrafie dagboek week 26
Op maandag was het zo'n mooi weer (het begin van de kleine hittegolf in België), dat ik me met een deel van mijn kall...
Read More