Kalligrafieboeken inspiratie uit de VS.

Boek Brushlettering Hand Lettering Krijtbord tekenen Moderne Kalligrafie

I'm back!!!

Ik ben terug thuis na een heerlijke reis in de VS. We reden 2 weken rond in Florida en keken onze ogen uit. We zagen veel zon, zee en strand maar ik kwam ook terug met héél wat kalligrafie-boeken inspiratie. Hieronder een overzichtje van de nieuwe boeken die ik op mijn eigen verlanglijst heb toegevoegd. Ik heb hoogstens gebladerd in de boeken en ze niet meegenomen. In mijn klein handbaggage trolleytje zou dat toch niet gelukt zijn. 

De lijst is gewoon ter inspiratie:

1. Mindful calligraphy • door de Callimantra collective.

mindful calligraphy

In dit Engelstalige boek zag ik op het eerste zicht geen letters, het hele boek staat vol lijnen. Bij het schrijven van deze blog ontdekte ik dat het boek eigenlijk in Europa geschreven werd door het Callimantra collectief. Dit collectief werd opgericht omdat men gelooft dat kalligrafie een krachtige techniek is om mindfulness, inzicht en te rust te bereiken. Die kracht ervaar ik zelf ook steeds bij een workshop, hoe uitgelaten de sfeer soms is, op een bepaald moment vallen de gesprekken stil en valt er een rust over de groep.  

De vormgeving van het boek sluit helemaal aan bij die filosofie, zeer rustige en minimale opmaak met een luxe goudfolie voor de titel. 

2. Hand lettering for relaxation • Amy Latta Hand Lettering for Relaxation

Dit Engelstalige boek van Amy Latta over hand lettering is heel dik en je krijgt heel veel oefenruimte. Je kan in het boek de oefeningen maken zoals deze stap voor stap zijn uitgelegd. Het boek start met een kort overzicht van de materialen die je nodig hebt voor hand lettering. Er gaat ook veel aandacht naar het 'doodlen' van kleine tekeningetjes als versiering bij je hand lettering. Er wordt ook uitgelegd hoe je hand lettering met brush lettering kan combineren.

Ik vond deze video (Engelstalig) waar door het boek gebladerd wordt voor een mooi overzicht: 

3. The Art of Hand Lettering for beginners • Joanna Munoz

Book Hand lettering for beginners

Dit boek van Joanna Munoz krijgt op GoodReads een hele hoge score. Toen ik daar wat recensies begon te lezen, ontdekte ik dat een aparte instructie vooral geapprecieerd wordt: hoe ontleed je een zin/quote met de belangrijkste woorden, die je dan in je Hand lettering ontwerp laat uitspringen. Er staan ook 9 verschillende alfabetten in het boek. En het werk van Joanna Munoz is ook heel mooi en inspirerend. 

4. Brush Lettering made simple • Chrystal Elizabeth Book Brush Lettering made simple

Dit Engelstalige boek van Elizabeth Chrystal voor beginners en gevorderden start met brush lettering maar gaat nadien ook verder hand lettering. Dit boek krijgt bij goodreads een goeie score van 4.2. In het boek is ook plaats om te oefenen. 

5. Creative lettering and beyond - Timeless Calligraphy • Laura Lavender

Creative Lettering and beyond - Timeless calligraphy

Dit is het nieuwste boek dat ik tegenkwam, uitgekomen in april 2019. In een vorige blog besprak ik al eens een boek 'creative lettering and beyond'. Dit eerste boek ging over heel uiteenlopende stijlen in kalligrafie en handlettering. Toen al schreef Laura Lavender een hoofdstuk over moderne kalligrafie. Dit nieuwe boek richt enkel op kalligrafie met een spitse pen, maar ook met een brede penpunt. Het gaat eerder over de klassieke stijlen zoals Copperplate, Spencerian, Bickham, Uniciaal,...

Bij Google books kan je alvast bladeren tot pagina 18. Mijn nieuwsgierigheid is alvast gewekt om dit boek snel aan te schaffen. 

6. Hand Lettering and Contemporary Calligraphy • Lisa Engelbrecht

Hand Lettering and contemporary Calligraphy

Dit boek is heel wat anders dan de meeste 'afgelikte' boeken die ik over hand lettering en kalligrafie al gelezen heb. Ik vond na wat zoeken een paar binnenpagina's via Google books. Al van bij de eerste pagina's is het duidelijk dat er mag geëxperimenteerd worden. Niet enkel de spitse pen wordt aangeraden ook de brede penpunten én een 'platte' verfborstel. Lisa Engelbrecht heeft dan ook een zeer expressieve stijl. 

7. The art of Hand Lettering • Michael Tilley, Juddy Broad en Archie Salandin

the art of hand lettering

Volgens de achterflap van dit boek komen de volgende onderwerpen aan bod: Moderne Kalligrafie, Brushwork script (eerder signpainting brush lettering) en Krijtbord letterkunst. Het boek heeft 3 auteurs: Micheal Tilley van theblackboardartist.com, Judy Broad van judybroadcalligraphy.co.uk en Archie Salandin van irregularsigns.com. Deze zoektocht naar de auteurs leert me dat het boek dat ik in de VS vond van Britse makelijk is. Het is ook eerder gericht op 'signpainting', wat me dan ook al weeral curieus maakt ;)

Ik heb nog geen van deze boeken gekocht. Heb jij hier wel al een boek van? Dan kan je steeds hieronder een reactie kwijt.

Hierbij nog eens het lijstje van de boeken:

 1. Mindful calligraphy • door de Callimantra collective.
 2. Hand lettering for relaxation • Amy Latta 
 3. The Art of Hand Lettering for beginners • Joanna Munoz
 4. Brush Lettering made simple • Chrystal Elizabeth 
 5. Creative lettering and beyond - Timeless Calligraphy • Laura Lavender
 6. Hand Lettering and Contemporary Calligraphy • Lisa Engelbrecht
 7. The art of Hand Lettering • Michael Tilley, Juddy Broad en Archie Salandin

Krijg je graag elke maandag een inspiratie blog in je mailbox, schrijf je dan via deze link in op de mailinglijst. 

*** 
De meeste linken zijn informatief, enkel de linken naar de website van bol.com zijn onderdeel van een partnerprogramma. De boeken worden voor jou niet duurder, ik ontvang enkel een kleine commissie bij elke aankoop via de linken.
***  


  Oudere post Nieuwere post

  Related Posts

  Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
  Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
  Ik sloeg een weekje over met mijn dagboek, maar ik bleef wel verder oefenen. In deze blog toon ik wat ik de voorbije ...
  Read More
  Kalligrafie dagboek week 26
  Kalligrafie dagboek week 26
  Op maandag was het zo'n mooi weer (het begin van de kleine hittegolf in België), dat ik me met een deel van mijn kall...
  Read More
  Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
  Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
  Mijn eerste Nederlandstalige boek over moderne kalligrafie (na het Engelstalige Nib+ink), was Letters! van Studio met...
  Read More