Kalligrafie dagboek - week 25

Brushlettering Dagboek Moderne Kalligrafie

De voorbije week oefende ik wat brushlettering met de fijne Tombow fudenosukes in kleur. Deze week zag ik dat Carla Kamphuis binnenkort een 3e oefenboek uitbrengt. Ik checkte daardoor het oefenschrift 2 en daar zijn toch nog wat open pagina's. 

Oefenen in Oefenschrift 2 van Carla Kamphuis

Dus op dinsdag begon ik de maanden van het jaar te oefenen. In het oefenboek staan steeds alle letters in grijs voorgedrukt, zodat je de letters en woorden maar 'over te tekenen' hebt. Ik heb al gemerkt dat het prettig is om zo te starten, maar dat je beter leert om het helemaal zelf te schrijven. Ik nam er dus zo'n Rhodia A4 pad bij (ongeveer de grootte van het oefenboek) en ik schreef telkens de woorden nog een aantal keer, zonder de voorgedrukte letters. Dat ging bij sommige woorden goed, bij andere iets minder. Maar als oefening kan dat wel tellen. Ik beperkte me tot 1 spread uit het oefenboek en 1 bladje A4. 

 oefenen in oefenschrift en rhodia pad

Woensdag ging ik verder waar ik de vorige dag gebleven was, nu schreef ik de dagen van de week. Ik nam er weer mijn Rhodia pad bij, om de woorden ook eens zonder voorbeeldjes te oefenen. Bij de woorden die ik zelf schreef, richtte ik me op het puntjespatroon van de schrijfblok. In het oefenboek staan de voorgedrukte woorden onderaan niet gelijnd op de puntjes, wat een beetje jammer is. 

Wel heel leuk is, dat je die oefeningen in je bullet journal kan gebruiken. Daar kan je ook met een fijne brush pen je bullet journal wat mooier en speelser maken. Dus wanneer ik dan eens eingelijk start met mijn eigen bullet journal, dan neem ik zeker de pagina's 70 tot 74 uit het Brushlettering voor iedereen: oefenschrift 2 van Carla Kamphuis erbij. Ik vind het wel een mooie stijl van letters. 

Op woensdag bereidde ik ook de naamkaartjes voor de laatste workshops van het seizoen voor. Ik gaf op zaterdag een beginners workshop Moderne Kalligrafie en een Brushlettering workshop: thema Kleur

Naamkaartjes

Bij het maken van de naamkaartjes, kies ik telkens voor een steviger papier, een bristol papier. En ik maak mijn labeltjes steeds zelf. Uit ervaring weet ik ondertussen dat het met pen en inkt niet zo makkelijk is goeie naamkaartjes te vinden. Ik heb me een labelmaker aangeschaft en kan nu zelf mijn papier kiezen om labels (in 3 verschillende formaten) te maken. 

Naamkaartjes kalligrafie

Omdat de labeltjes door de deelnemers altijd zo geanalyseerd worden, probeer ik niets aan het toeval over te laten. Ik oefen de namen eerst op een oefenblad met potlood. Nadien kies ik de inkt en probeer ik deze ook nog eens op mijn oefenblad. De labeltjes voorzie ik van een zacht potloodlijntje en een aanduiding van het midden. Dan pas start ik met het schrijven van de namen. Ik voorzie ook steeds wat extra naamkaartjes, zodat ik een fout geschreven naam kan rechtzetten tijdens de workshop. Soms komt er ook een deelnemer in de plaats van iemand anders, dan kan ik tijdens de workshop nog een nieuw kaartje schrijven. Ik ging ooit naar een workshop van Kijkkalligrafie, Joyce schreef aan het begin van de workshop de namen van de deelnemers live op! Spektakel verzekerd, maar het nam wel wat tijd én ik zie het mijzelf nog niet meteen doen. Ik zit zo graag rustig te schrijven aan mijn tafel thuis, zeker als ik nog eens een vlek maak of een fout schrijf ;)

De rest van de week en de hele zaterdag was ik met de voorbereidingen én de workshops zelf bezig. Het oefenen is er dus wat bij ingeschoten.

Op zaterdagavond nam ik toch nog mijn pen en inkt vast, om wat basislijnen te oefenen met een roze acryl inkt. Het was prachtig weer, dus ik verhuisde van mijn bureau naar de tafel op het terras. Tijdens het kalligraferen werd ik een paar keer gestoord door overvliegende luchtballons. Iets wat ik geweldig vind om te zien én naar te kijken. Er vlogen op een halfuurtje wel 4 luchtballonnen over onze tuin. 

Veel verder dan de basislijnen een blaadje cijfers geraakte ik die zaterdag niet meer. 

Kalligrafie zomer

Op zondag koos ik om naar de eindejaarstentoonstelling van academie De Meiboom te gaan. Naar ander werk gaan kijken, is zo inspirerend. Ik heb me moeten inhouden om niet langs het secretariaat te gaan en me in te schrijven. Het staat zeker nog op mijn verlanglijstje om daar een paar jaar avondschool te lopen.

Maar ik heb me vorige week net in geschreven voor een cursus Copperplate. Jawel, ik werd heel blij toen ik zag dat er heel dichtbij me thuis in het najaar een cursus Copperplate wordt gegeven. Dus vanaf september ga ik om de 2 weken op zaterdag een nieuw kalligrafie alfabet leren en oefenen. Als ik zie hoe ik nu met de online Flourishing cursus van Studio Rosanne achterop geraak met oefenen, stel ik de academie nog wel even uit. Zodat ik voldoende tijd heb voor het Copperplate alfabet te oefenen. Ik kijk er naar uit! 

 

Krijg je graag elke maandag een inspiratie blogpost in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in op de mailinglijst.


Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie dagboek week 26
Kalligrafie dagboek week 26
Op maandag was het zo'n mooi weer (het begin van de kleine hittegolf in België), dat ik me met een deel van mijn kall...
Read More
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Mijn eerste Nederlandstalige boek over moderne kalligrafie (na het Engelstalige Nib+ink), was Letters! van Studio met...
Read More
Tekenen met Brushpen love
Tekenen met Brushpen love
Het nieuwste boek van Carla Kamphuis kwam dit jaar uit op Creative life. Ik zat al sinds de eerste berichten over het...
Read More