Kalligrafie dagboek - week 24

Dagboek Moderne Kalligrafie

Deze week oefende ik wat minder dan tijdens de eerste week dat ik een kalligrafie dagboek bijhield. Ik had een paar dagen een grafische opdracht in de verre Kempen, waardoor ik heel lange dagen maakte en er weinig van kalligrafie in huis kwam. Hierdoor heb ik wel het boek Handlettering en illustratie in je bullet journal van Anne Jorinde Kuiper (Gouden Lijntjes) helemaal uitgelezen. Benieuwd om het zelf eens uit te testen in de bullet journal die hier al een tijdje klaarligt en waar ik al met potlood heb durven schrijven :) Het lijkt mij een heel goeie manier om te plannen maar dan op een creatieve manier.

Ik heb de voorbije week toch 2 oefenmomenten gevonden. 

Op maandag begon ik creatief aan de week en ging ik verder met module 4 van de Flourishing workshop van Studio Rosanne. Deze module leert me hoe je hoofdletters kan leren versieren. Aangezien Rosanne een pro is in Copperplate, een klassieke vorm van kalligrafie met een spitse pen en ik dit maar gedeeltelijk onder de knie heb, startte ik met de versieringen op de basisstam van de letters. De hele schuine lijn van de letters aanhouden, vergt extra concentratie. Ik probeer nog trager te oefenen, eerst in potlood uitzetten en nadien pas met inkt.

Om eens af te wisselen, koos ik deze keer niet voor mijn geliefde Sumi inkt, maar voor de groene acryl inkt van Manuscript. De sumi inkt waar ik het meest mee schrijf en oefen, heeft altijd de juiste dikte en structuur. Nu was het met die acryl inkt toch even zoeken. Ik deed een beetje water (een paar druppeltjes) bij in het potje, omdat de inkt iets te dik was. Eens vertrokken, was ik blij met de afwisseling in kleur

Overzicht kalligrafie cursus module 4

Na een familieweekend kroop ik op zondagavond nog achter mijn schrijftafel. Ik had namelijk feedback gekregen van Rosanne op de eerste opdrachten die ik van de online Flourishing Cursus had gepost in de gesloten Facebook-groep. 

De eerste blik op de alle correcties deden wel een beetje de moed in mijn schoenen zakken. De correcties zijn zeer gedetailleerd waardoor er veel aanwijzingen op zo'n blad staan. Ik nam me voor om die avond enkel de feedback van de opdracht van module 1 te bekijken en dan later wel verder te kijken. 

De eindopdracht van module 1, was een vorm naar keuze (ik koos voor een hart) op te vullen met verschillende soorten krullen. Een opmerking die me verbaasde, de dikke lijnen in mijn compound curve begonnen te vroeg en eindigden te laat. Ik was vooral verbaasd omdat die lijn met overgang van dun naar dik ook in mijn beginners workshops geef. En blijkbaar schrijf ik deze zelf nogal nonchalant.

Ik bekeek nadien alle krullijnen apart en zag dat ik ze redelijk snel heb willen schrijven. Het blijft toch precies mijn belangrijkste aandachtspunt, zeer traag schrijven om mooie en nauwkeurige kalligrafieletters te schrijven.

Maar wat geweldig is die online cursus van Rosanne, de persoonlijke feedback (op je eigen ingeleverde scans) die je krijgt, helpt heel erg. Ik krijg hierdoor toch ook zin om de Copperplate cursus ook misschien eens te volgen. 

Ik schreef zondag zo traag mogelijk wat boogjes naast elkaar op mijn Rhodia Pad. Niet echt een 'afgewerkt' resultaat, maar wel met veel aandacht. 

Review module één flourishing cursus


Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Een workshop plannen én er effectief uitwerken: dat zijn 2 verschillende dingen.
Een workshop plannen én er effectief uitwerken: dat zijn 2 verschillende dingen.
Toen ik in augustus, samen met Davy en Lies van De Passio (de workshopruimte van Puur Passie) de workshops van het na...
Read More
Kalligrafie dagboek - week 29
Kalligrafie dagboek - week 29
Ik raak wat achterop met mijn wekelijkse mailing en bijhorende blogposts. Dit deel dateert van een paar weken geleden...
Read More
Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Ik sloeg een weekje over met mijn dagboek, maar ik bleef wel verder oefenen. In deze blog toon ik wat ik de voorbije ...
Read More