Kalligrafie dagboek - week 23

Boek Brushlettering Dagboek Moderne Kalligrafie Tekenen

* 5 minuten leestijd *

De voorbije week, had ik na mijn vakantie, onverwacht een extra week vrijaf. De lange freelance-opdracht waar ik sinds oktober 2018 voltijds als grafisch vormgever werkte, had voor de komende week geen opdracht. Het eerste moment, dacht ik, da's niet leuk zo van vakantie terugkomen. Maar ik was teruggekomen met met heel veel energie, die zou ik de komende week in mijn kalligrafie-activiteiten kunnen steken.

Ik zag op reis ook dat manlief er dagelijks een blogpost kon afwerken en ik dacht dat ik misschien ook eens wat meer wilde bloggen. Ik heb ondertussen wat vooruit gewerkt om je wekelijks een blogpost te kunnen sturen. 

Krijg je ook graag elke maandag een inspirerende blogpost in je bus? Schrijf je dan in op mijn mailinglijst. Als er nieuwe workshops worden gepland dan zal ik deze ook in zo'n maandagmail sturen. 

Maar ik wilde dus meer bloggen. Ik las een paar maanden geleden de boeken van Austin Kleon: Steal like an artist en Show your work. Daarin zei hij het al, wil je je netwerk vergroten voor je 'art' dan is het tonen van je proces heel belangrijk. Laat mensen meekijken hoe je komt tot het creatieve werk dat je maakt. Austin spreekt altijd van 'art', kunst dus. Als ik het op mijn eigen ge-doodel zou toepassen, kijk ik naar de quotes die ik samenstel voor de workshops moderne kalligrafie en brushlettering. Ik maak steeds een quote, die ik stap-voor-stap samen met de deelnemers opbouw. Da's dan mijn 'art'. 

Ik heb tot nu toe heel weinig gedeeld van het 'proces', omdat ik Facebook en Instagram niet de ideale plaats vond. Vaak is de feed van diegene die ikzelf volg redelijk 'af'. En daarmee bedoel ik dat het allemaal redelijk afgelikt en netjes is. Als ik diezelfde toer wil opgaan, krijg ik koudwatervrees: is het goed genoeg wat ik ga posten? Of ik krijg het niet afgewerkt, want ik zit al ergens anders met mijn gedachten.

Conclusie: ik besliste dat ik op mijn eigen blog wat vaker ga laten meekijken wat er zoal op mijn schrijf- en tekentafel passeert.

Trouwens nog een andere reden, waarom ik besloot een soort dagboek van mijn kalligraferen bij te houden: ik zag deze week de Youtube-video van Creachick waar ze al haar bullet journals (van de eerste tot nu) liet zien. Ik dacht toen zelf, da's wel makkelijk om al je geteken en geschrijf achteraf makkelijk te kunnen bekijken. Ik heb hier zelf een paar verschillende mappen en boeken die ik uitprobeer, dus is het minder overzichtelijk. Vandaar deze blogpost (en hopelijk ooit een hele reeks) van mijn creatieve leerproces.

Wel belangrijk om erbij te vertellen, ik had de voorbije week -week 23 dus- uitzonderlijk veel kalligrafie-tijd.

Ik kalligrafeerde de laatste letter-pagina's (pagina's 62, 63 en 64) van het werkboek Letters!. Een boek dat ik ondertussen al een twee-tal jaar heb, maar dat nog niet helemaal was ingevuld. Ik wil er binnenkort ook een boekenrecensie overschrijven. Vandaar dat ik het helemaal afwerkte. 

Oefenen in werkboek Letters!

Ik volg momenteel ook een online Flourishing cursus bij Studio Rosanne. Op Creative life dit jaar, volgde ik bij Rosanne al een mini-workshop en kocht toen op de beurs mijn ticket voor de online workshop. De online cursus bestaat uit 6 modules, heel uitgebreid dus. Je krijgt per module een paar video's die klaar en duidelijk uitleg geven. Daarbij krijg je ook een paar werkbladen én een opdracht. Het resultaat van die opdracht post je dan in een gesloten facebook-groep en krijg je feedback van Rosanne. 
Door mijn vakantie raakte ik wat achterop in de modules. Maar ik kon deze week wat bijwerken. 

Hieronder de oefenbladen en opdracht van de module 2 van de online Flourishing cursus van Studio Rosanne. 

Module 2 - Flourishing cursus

Ik werkte serieus door en oefende ook al module 3 van de online Flourishing cursus van Studio Rosanne. 

Module 3 - flourishing workshop

Naast dat serieus gekalligrafeer ;) heb ik me wat uitgeleefd met brushpennen. Ik heb ondertussen het nieuwe boek van Carla Kamphuis: Brushpen love in de webshop en amuseer me ermee.

Ik begin steeds met echt letterlijk de oefeningen na te maken. De patronen met pastel brushpennen, een paar bloemen en overgaan op de roosjes. De roosjes vergen wel wat oefening om de brushpen goed te gebruiken met de overgang van dunne naar dikke lijnen (zoals bij brushlettering). Oefenen Brushpen Love

Nadien ging ik nog wat verder met het oefenen op andere bloemen en nam de brushpennen-set primaire kleuren erbij voor wat meer contrast. Eindigen deed ik toen met mijn lievelingsbloem, de klaproos. Ik googelde naar klaprozen en nam ook mijn penseel met water erbij. Ik verdunde de inkt van de brushpen naar de buitenzijde van de bladeren. Als laatste accentueerde ik de contouren door er met een zwarte waterproof fineliner over te tekenen.

Een volgende dag keerde nog eens terug naar de patronen en koos voor het zebra motief. Het luipaardmotief vanop de cover probeer ik waarschijnlijk wel eens bij een volgende sessie... En vraag me niet vanwaar de quote Good vibes only kwam, maar het klopte, ik gebruikte mijn extra week om veel te oefenen. Dat maakt me ongelofelijk rustig en gelukkig.

good vibes only

Ik verplichte mezelf om die quote en de illustratie samen te voegen tot een afgewerkte en geillustreerde quote. Ik scande beide en plakte ze in Photoshop op elkaar, en cropte het geheel tot een vierkant zonder er verder nog te veel aan te frutselen. Als ik het resultaat zie denk ik: Oh, ik hou zo van het contrast en het dansend effect van 'vibes'. Maaaarrrr ik moet me ook echt inhouden om de niet perfecte letters aan te passen of nog een beter te plaatsen... 

Daarnaast bereidde ik de workshops op 22 juni bij Puur Passie in Tollembeek voor. De workshop Moderne Kalligrafie in de voormiddag is uitverkocht maar er is nog plaats voor de Workshop Brush Lettering in de namiddag. Deze workshop is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Tijdens deze les zal er wel iets minder aandacht zijn op de basis van de dunne en dikke lijnen. De focus van de workshop zal zijn hoe je kleur kan gebruiken bij brush lettering, hoe kleuren mengen en de aquareltechniek gebruiken. 

Wil je inschrijven voor de workshop op 22 juni 2019 (14u 16u30) Brush lettering - (thema: kleur), dan kan je steeds een mailtje naar Lies sturen: lies@puurpassie.be. En meer info vind je op het facebook-event

  

Krijg je graag elke maandag een inspiratieblog in je mailbox, schrijf je dan via deze link in op de mailinglijst.


***
De meeste linken zijn informatief, enkel de linken naar de website van bol.com zijn onderdeel van een partnerprogramma. De artikelen worden voor jou niet duurder, ik ontvang enkel een kleine commissie bij elke aankoop via de linken.
***  


Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Kalligrafie dagboek - week 27 en 28
Ik sloeg een weekje over met mijn dagboek, maar ik bleef wel verder oefenen. In deze blog toon ik wat ik de voorbije ...
Read More
Kalligrafie dagboek week 26
Kalligrafie dagboek week 26
Op maandag was het zo'n mooi weer (het begin van de kleine hittegolf in België), dat ik me met een deel van mijn kall...
Read More
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Mijn eerste Nederlandstalige boek over moderne kalligrafie (na het Engelstalige Nib+ink), was Letters! van Studio met...
Read More