Een workshop plannen én er effectief uitwerken: dat zijn 2 verschillende dingen.

Brushlettering Moderne Kalligrafie Workshop

Uitwerken workshop geschenklabels

Toen ik in augustus, samen met Davy en Lies van De Passio (de workshopruimte van Puur Passie) de workshops van het najaar planden, zat de workshop van 16 november er ook al bij. Ik wilde wel eens een workshop doen voor deelnemers die al een basis workshop brush lettering of moderne kalligrafie volgden. Ik stelde een workshop 'geschenklabels schrijven' voor. Diegene die al eens naar een workshop kwam, konden zo hun letters oefenen en deze aan elkaar gaan schrijven. Ze krijgen ook trucjes om het mooiste resultaat te krijgen. Ik was van plan voor diegene die met spitse pen en inkt kunnen schrijven, andere soorten inkten te laten uittesten,...

Ik maakte een beeld met de verschillende materialen waar ik toen aan dacht: wit en zwart papier, een spitse pen, een fijne brush pen, metallic inkt,...

oud beeld workshop geschenklabels

Workshop bijsturen

Ondertussen is het beeld een paar maanden oud. Als ikzelf nu naar het beeld kijk, vind ik het precies toch maar wat triestig. En is er nog niet veel animo voor de workshop. Ondertussen komen die winterse feestdagen steeds dichterbij en liep ik al een paar winkels binnen waar ik kerstsfeer aantrof. Over de timing hiervan, ga ik me niet uitspreken ;) , maar ik kom dus al wat meer in een feestelijke stemming. Ik besloot ook de workshop 'geschenklabels schrijven' die bij De Passio op de agenda staat concreet uit te werken, waardoor de inhoud wat wijzigde van het oorspronkelijke opzet.

uitwerken workshop geschenklabels schrijven
Kerst inspiratie

Bij de meeste workshops die ik geef, voorzie ik ook een soort starterskit, een doos met materiaal waarmee de deelnemers thuis verder kunnen oefenen, schrijven, tekenen,.... ontspannen op een creatieve manier dus. De materialen die ik in de zomer voorzien had, gaven me geen inspiratie om de workshop uit te werken. Daarnaast kriebelt het om wat meer met die brush pennen te tekenen ( zoals in Brush pen love). Met mijn Skillshare abonnement, heb ik steeds massa's creatieve inspiratie, er staan duizenden online workshops op. Niet echt workshops die gaan over tekenen met brush pennen, maar wél over aquarel. Die techniek leunt heel hard aan bij tekenen met brush pennen. Dus inspiratie genoeg met de zoekterm 'watercolor'. 

geschenklabels materialen pakket ©liesbetmerens.be

Materiaal pakket

Het leek me ook iets gemakkelijker om een pakketje samen te stellen met aquarel papier en een paar brush pennen. Een pakket samenstellen voor deelnemers die een workshop moderne kalligrafie (met pen en inkt) of brush lettering (met brush pen) is moeilijker. Iemand met brush lettering ervaring heeft niet zoveel aan een extra spitse pen of een metaal inkt... De brush pennen gebruiken als aquarel-materiaal om te illustreren en deze past bij brushlettering én moderne kalligrafie. Bingo!

Zelfs iemand zonder lettering ervaring kan gewoon komen tekenen.

Kleuren kiezen

Maar welke kleuren zet ik er dan in? Dat er een groen én rood moest inzitten, leek me nogal wiedes. Ik ben fan van de Tombow ABT brush pennen, omdat ze zoveel pigment afgeven. Maar toch combineerde ik deze keer met Edding 1340 brush pennen omdat ik op een mooie kleurencombinatie uitkwam en er zo meer brush pennen in het pakket kunnen. Ik koos nog voor een 'bruin-goud', een lichtgrijs (altijd top voor schaduwen' en een bijpassende pastel (als zachte ondertoon). Ik voegde er een zwarte fijne brushpen bij omdat het contrast: een zwarte quote met aquarel illustratie zo goed werkt. Een spitse pen met zwarte sumi inkt is zeker een chic alternatief. 

Schetsen maken

Als ik iets mag kiezen, wat ik het aller-aller-leukste vind aan workshops geven. Dat moment (dat duurt meestal langer dan een momentje ;) waar ik met inspiratie en een heleboel materiaal, ontwerpen uitprobeer. Waar er ook af en toe eens iets mislukt (zie uitgelopen gezicht van de eerst sneeuwman op het eerste beeld, waar ik te snel wou zijn). Maar waar ik nog niet beslis wat goed is en wat ik ga meenemen naar de workshop. Dat doe ik pas achteraf. Zo'n moment, zo las ik eens ergens, zou 'flow' heten. Wanneer je alle tijd even vergeet; ik van de ene tekening naar de andere spring en ik uren kan doorgaan. Kijk ik even later op, staat al mijn papier vol, mijn bureau is een puinhoop, maar wat staat er dan een grote smile op mijn gezicht. En heb ik materiaal genoeg om nu wel selectief te zijn. Ha! 

Gewoon schetsen, tekenen en schrijven

Dat niet meteen oordelen of iets goed is, heb ik zelf moeten leren én ervaren. Het is geweldig om gewoon door te tekenen en schrijven en het niet meteen af te schieten. Ik probeer dat tijdens mijn workshops zoveel mogelijk door te geven, maar er is geen gemakkelijke uitleg voor. Je moet zoiets ervaren, gewoon maken en later pas evalueren. Het nadeel van meteen een oordeel klaar te hebben, of (nog erger) te vergelijken met het werk van diegene die naast je zit... is dat je er te snel mee ophoudt, meestal voor je tevreden bent en je denkt dat het helemaal niet voor u is. 

Voor mij werkt die flow het beste als in mijn eigen coconnetje zit en zelfs dan nog had ik het er vroeger moeilijk mee wanneer iets niet van de eerste keer lukte. Gewoon genieten van het maken, schetsen en ontwerpen, zo krijg je nieuwe technieken onder te knie, heb ik gemerkt. En kan ik echt ontspannen.

materialen elsa en anna brush lettering workshop ©liesbetmerens.be

Stappenplan

Momenteel heb ik de workshop al concreter in mijn hoofd en heb ik een paar voorbeelden die ik stap-voor-stap kan uitwerken waarmee ik dan een handleiding ga maken.

To do: Draaiboek maken

Straks ben ik bijna 2 jaar bezig met workshops geven (wat vliegt de tijd als je je amuseert !). Ik krijg nog steeds nieuwe workshop-ideëen; die zijn nog lang niet op. Ik voel zelfs dat er een zekere routine komt in het plannen, praktisch voorbereiden, uitwerken, de workshops zelf geven. Alleen heb ik nog steeds geen concreet draaiboek. Dat komt vooral doordat telkens ik eraan begin, heel veel 'ja maar, stel dat....' in mijn hoofd opkomen. Een eenvoudige checklist opstellen, lukt me enkel een paar dagen voor een workshop; zo snel op een blaadje gekribbeld -last-minute- weet je wel. Misschien moet ik me er gewoon eens aanzetten. Het met jou delen, zorgt al als een kleine stok achter de deur. Heb jij ook van die te 'lang uitgestelde' maar op zich niet zo'n moeilijke taakjes? Dan hoor ik die graag, reageer maar hieronder in de comments.

geschenklabels schrijven de passio ©liesbetmerens.be

Interesse om een workshop te volgen? Kijk dan eens in mijn agenda: https://liesbetmerens.be/pages/agenda

 


Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie dagboek week 26
Kalligrafie dagboek week 26
Op maandag was het zo'n mooi weer (het begin van de kleine hittegolf in België), dat ik me met een deel van mijn kall...
Read More
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet
Mijn eerste Nederlandstalige boek over moderne kalligrafie (na het Engelstalige Nib+ink), was Letters! van Studio met...
Read More
Kalligrafie dagboek - week 25
Kalligrafie dagboek - week 25
De voorbije week oefende ik wat brushlettering met de fijne Tombow fudenosukes in kleur. Deze week zag ik dat Carla K...
Read More