Een nieuw hoofdstuk: Docent kalligrafie

kalligrafie

Academie Geraardsbergen

Met heel veel trots én wel wat spanning, vertel ik je graag mijn laatste nieuws: ik word in september docent kalligrafie in de Academie van Geraardsbergen. Het was een vraag die binnenkwam en waar ik niet echt over moest nadenken: Ja, natuurlijk wil ik dit doen! Na de eerste blijdschap, kwam (zoals steeds) een onzekere gedachte: ga ik dat wel kunnen... 

Dat gevoel werd naar de kant geschoven en bedacht dat het heel normaal is, dat ik dat denk. Ik herken nu de gedachte die me heel vaak tegenhoudt om iets nieuws te proberen. Anderzijds weet ik ondertussen over mijzelf dat ik enorm veel energie krijg van nieuwe dingen starten. Ik ga die extra energie gebruiken om me de komende maanden als een spons in de 'grotere' kalligrafie wereld onder te dompelen. 

De 'ja maar' stemmen, zeggen me ook dat ik toch alleen maar iets ken van de moderne variant van kalligrafie. Da's waar en zo heel lang ben ik nog niet bezig met de praktische kant van kalligrafie. Ik hoorde ondertussen dat er leerlingen zullen zijn die al langer met kalligrafie bezig zijn, dan ikzelf. Dat schrikt me een beetje af maar ik wil dit zo graag doen, dat ik er alles aan ga doen om me goed voor te bereiden. 

Ik wil je graag vertellen hoe ik die eerste stappen in de voorbereiding zette.

Ik kreeg op maandag een mailtje met de vraag of ik interesse had om leerkracht kalligrafie te worden in de academie van Geraardsbergen. Ik mailde (na een heel korte onzekere aarzeling) terug dat ik hiervoor interesse had. 

's Avonds belde ik nog met de directeur voor wat meer uitleg en we spraken af dat ik de volgende dag naar de school ging komen. Zo kon ik de werken van vorig jaar op de eindejaarstentoonstelling nog zien nog voor die (op donderdag) afgebroken werd. 

Kalligrafie tentoonstelling academie Geraadsbergen

Op dinsdag had ik dus een gesprek met de directeur en de vakcoördinator over hoe zij die lessen zagen. De insteek van de lessen gaat verder dan enkel het technische aspect van de letters oefenen. Ik kreeg nadien een rondleiding in een deel van de tentoonstelling én ook van de school. Dat is voor mij voorlopig nog een beetje een doolhof maar dat zal wel duidelijker worden vanaf september.

Door die lokalen en ateliers wandelen, het voelde goed aan. Ik was van plan op een dag die richting uit te gaan van de bureau-omgevingen waar ik al 15 jaar in werk naar een lossere werk-omgeving in ateliers en scholen. Ik had echter nog geen vast plan, maar door deze 2 kalligrafielessen, zou er wel eens sneller verandering in kunnen komen. 

Ik ging dan woensdag als een gek cv's sturen om nog wat extra lesuren te sprokkelen. Ik had ondertussen uitgevist dat een opleiding om mijn pedagogische bekwaamheid te halen kon gecombineerd worden met lesuren, die dan als stage kunnen meetellen. Ik richtte mijn e-mails aan de directeuren van de Deeltijds Kunstonderwijsscholen in de buurt voor het vak beeldatelier of grafische vormgeving. Ondertussen ga ik nog 4 lesuren in Schaarbeek (een afdeling van het Rhok-academie te Etterbeek) beeldatelier geven aan kinderen van 6-11 jaar. Allemaal best wel spannend.

Ik stuurde mailtjes voor meer informatie over de educatieve bachelors en master naar: Arteveldehogeschool, Odisee Hogeschool en Sint Lukas Hogeschool. Ondertussen denk ik dat mijn voorkeur gaat naar de nieuwe educatieve Master die  in september in Sint Lukas Brussel start. Het is afwachten tot 26 augustus voor de volgende informatiedag. 

Kalligrafieboeken

Op donderdag ging ik naar de bibliotheek van Halle en leende ik bijna alle kalligrafie boeken uit die ze hadden. Ik had er zelf al eentje van, die heb ik dan maar laten staan ;)

Deze week belde ik met mijn voorgangster Anna Van Damme van het Schrijfbedrijf, voor nog wat extra tips en om ook van haar te horen hoe zij te werk ging. 

Ik heb me voorgenomen een kalligrafie spiekmap te maken die ik in de klas kan laten staan, zodat ik deze altijd kan raadplegen en nog pagina's aan toe kan voegen. Wat er in die spiekmap dan zou kunnen zitten? Wat geschiedenis en alfabetten natuurlijk, informatie over bekende kalligrafen van Vlaanderen en het buitenland, een mogelijke materialenlijst... 

Ik ga ook wat extra materiaal bestellen om mezelf kennis te laten maken met de brede penpunten en de klassieke alfabetten. 

En de les ideeën verder laten rijpen in mijn hoofd en uitwerken. 

Ik ga dus nog een drukke zomer tegemoet ;) maar wel een heerlijk interessante.

 

Heb je ook zin om de kalligrafie lessen te volgen in Geraardsbergen?

Hier wat meer uitleg: voorlopig zijn er 2 lessen (waarvan je er 1 per week volgt) op donderdag van 13u30 - 16u00 of van 16u30 - 19u00. Bij voldoende interesse kan er een extra avondles toegevoegd worden. De groepen van de lessen zijn gemengd qua niveau, je kan dus ook starten zonder ervaring. 

Inschrijven kan opnieuw vanaf maandag 26 augustus 2019 en kan enkel ter plaatse. Hier vind je meer info: https://www.geraardsbergen.be/kunstacademie

 

Krijg je graag elke maandag een inspiratie blogpost in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in op de mailinglijst.

 

 


Oudere post Nieuwere post