Boekrecensie 'Letters' en het werkboek van studio met marjet

Boek Moderne Kalligrafie Oefenboek

Boek Letters! en werkboek

Mijn eerste Nederlandstalige boek over moderne kalligrafie (na het Engelstalige Nib+ink), was Letters! van Studio met MarjetHet boek is uitgegeven door de creatieve uitgeverij SnorToen ik het boek ergens eind 2016 kocht, volgde ik Studio met Marjet haar Instagram en facebook-pagina. Ze had toen ook een mooie en duidelijke kalligrafie-blog met bijhorende webshop. Ondertussen is haar webshop niet meer open en post ze niets nieuws. Spijtig, want ze heeft mij alvast geïnspireerd mij met haar boek en blog. 

Het is een mooi gebonden boek met harde kaft en mooie layout. Het boek bevat vooral praktische uitleg. Er zijn een paar vrije pagina's om de 'theorie' in praktijk om te zetten. Omdat ik het zo'n mooi boek vind en omdat ik mijn eerste boek volgekliederd had, liet ik de oefenbladen voor wat ze waren. Een half jaar later, kwam er ook het werkboek uit, waarin ik wel zitten oefenen heb. 

Het boek start met wat achtergrondinfo (verschillen tussen hand lettering en moderne kalligrafie) en wat geschiedenis. Dan wordt er heel uitgebreid de verschillende materialen besproken. Dat vond ik wel een beetje dubbel op met wat ik al gelezen had in Nib + ink. Maar ik vond het wel interessant om eens alle juiste Nederlandse termen te leren kennen. Ik had de Engelse termen me al eigen gemaakt.

Boek Letters! binnenpagina's 18-19 • Picture ©liesbetmerens.be

Marjet haar favoriete penpunt is de Nikko G nib. (Ha! van wie niet precies.) Maar er staat ook nog een lijstje van andere nibs die ik ondertussen allemaal al eens getest heb, behalve de Schelvis penpunt, die ben ik nog niet tegengekomen. Er wordt ook even verwezen naar de mogelijkheid om voor dezelfde letters een brushpen te gebruiken. Maar hoe je deze praktisch vasthoudt en ermee schrijft staat niet uitgelegd.

Boek Letters! binnepagina's 36-37 • Picture ©liesbetmerens.be

Verder gaat het heel in detail over het klaarmaken van je penpunt, een goede schrijfhouding en starten met de eerste dunne en dikke lijnen. 

Boek Letters! binnenpagina's 68-69 • Picture ©liesbetmerens.be

Voor het alfabet gaat ze terug naar het klassieke Copperplate alfabet. Pas later komt hoe je kan variëren in het maken van verbindingen, spatiëring en dansend schrift (jaja, geen bouncy letters hier)

Boek Letters! binnenpagina's 80-81 • Picture ©liesbetmerens.be

Dan staan er voorbeelden van 3 moderne kalligrafie alfabetten. Die zijn heel verschillend met de letters die ik toen al oefende uit nib + ink. De letters staan helemaal recht.

 Boek Letters! Binnenpagina's 98-99 • Picture ©liesbetmerens.be

Eindigen doet Marjet met het bespreken hoe je een eigen stijl ontwikkelt, hoe je krullen toevoegt en hoe je met andere 'lettertypes' kan afwisselen. Dit laatste is voornamelijk om te kunnen combineren met hand lettering.

Boek Letters! binnenpagina's 114-115 • Picture ©liesbetmerens.be

De laatste pagina's bevatten een duidelijke en uitgebreide materialenlijst en een paar voorbeelden van hulplijnbladen. Aangezien het boek kleiner is dan een A4, zijn die hulplijnen bladen misschien iets minder handig. Ik nam mijn latje en mat de afmetingen en maakte op computer gelijkaardige oefenbladen aan, die ik af en toe eens aanpaste.

 Boek Letters! binnenpagina's 130-131 • Picture ©liesbetmerens.be

Het werkboek.
Hoe goed ik het Letters! boek vind, Het werkboek vind ik nog veel beter. moderne kalligrafie gaat tenslotte om heel veel schrijven, veel kilometers maken.
In het werkboek is over alles heel goed nagedacht. Het belangrijkste, het is gemaakt uit dik papier waar je inkt niet doorschijnt en je inkt niet op uitloopt. Het papier dat voor oefenbladen gebruikt wordt is niet altijd ideaal. Dus pluspunt dat het hier wel goed papier is voor oefenen met sumi inkt. Het werkboek start met een heel korte omschrijving van de te gebruiken materialen. Dit is echt heel kort. Maar ik vermoed dat de meesten eerst het Letters! boek kopen en pas nadien het werkboek. 

Nog een toppertje van het werkboek, het heeft een zachte gelijmde rug op de korte zijde van het boek. Je kan het boek dus helemaal openleggen. Zo kan je telkens 2 pagina's oefenen voor je de inkt op je pagina's laat drogen. Dat geeft voor mij net genoeg oefening waarvoor in de concentratie vind. 

Werkboek Letters! binnepagina's 14-15 • Picture ©liesbetmerens.be

De eerste oefeningen gaan over penbeheersing en deze zijn echt origineel. Het oefenen van de dunne en dikke lijnen wordt zo iets aangenamer. Je maakt als het ware patronen van de verschillende lijnen. 
Tussendoor zitten er ook mooi inspirerende quotes tussen, in de stijl van Marjet, met de rechtopstaande letters.

Werkboek Letters! Binnenpagina's 22-23 • Picture ©liesbetmerens.be

Voor het alfabet is er telkens 1 pagina voor 1 letter voorzien, opgesplitst met kleine en hoofdletters. Ook worden er bij kleine letters telkens 2 letters aan elkaar geplakt. Het oefenen van dunne en dikke lijnen en achteraf de letters, vind je vaak terug. Hoe ze aan elkaar te schrijven ontbreekt vaak. Hier is al een aanzet gedaan door de kleine letters aan elkaar te plakken. 

 Werkboek Letters! Binnenpagina's 29-30• Picture ©liesbetmerens.be

Ik had het echt wel lastig van een eerder geoefend schuinliggend alfabet los te laten om hier de letters heel recht te schrijven. Maar eens ik over die eerste moeilijkheid was, was het aangenaam oefenen. Bij de hoofdletters staan ook nog drukletters met schreef (kleine lijntjes aan einde van letters), wat je ook niet zo vaak ziet bij moderne kalligrafie, je vindt deze eerder bij handletterboeken. 

 Werkboek Letters! binnenpagina's p53-54 • Picture ©liesbetmerens.be

Het laatste gedeelte, bestaat uit het 'overschrijven' van quotes. Hoewel ik het werkboek al meer dan 2 jaar heb, heb ik het werkboek ingevuld tot net voor de quotes. Het lijkt me dat die quotes redelijk groot staat om deze met een spitse pen te overschrijven. Maar misschien moet ik de oefeningen toch een kans geven.

 Werkboek Letters! binnenpagina's 72-73 • Picture ©liesbetmerens.be 

Na deze oefeningen kan ik de richtlijnen die ze geeft ivm een eigen quote uitwerken dan eens proberen toepassen. Hoe ikzelf die quotes opstel, zit meestal geen rechte lijn in. Soms begin ik al meteen met pen en inkt om dan terug naar potlood en gom te gaan. Andere keren begin ik met een concept te schetsen en dat dan uit te zetten op het werkelijk formaat. Marjet stelt wel voor om 3 verschillende opzetjes uit te werken... en de mooiste eruit te kiezen. Ik hou het in mijn achterhoofd bij de volgende quotes die ik ga uitwerken.

 

Krijg je graag elke maandag een inspiratie blogpost in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in op de mailinglijst.

***
De meeste linken zijn informatief, enkel de linken naar de website van bol.com zijn onderdeel van een partnerprogramma. De boeken worden voor jou niet duurder, ik ontvang enkel een kleine commissie bij elke aankoop via die linken.
***


Oudere post Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie dagboek - week 25
Kalligrafie dagboek - week 25
De voorbije week oefende ik wat brushlettering met de fijne Tombow fudenosukes in kleur. Deze week zag ik dat Carla K...
Read More
Tekenen met Brushpen love
Tekenen met Brushpen love
Het nieuwste boek van Carla Kamphuis kwam dit jaar uit op Creative life. Ik zat al sinds de eerste berichten over het...
Read More
Kalligrafie dagboek - week 24
Kalligrafie dagboek - week 24
Deze week oefende ik wat minder dan tijdens de eerste week dat ik een kalligrafie dagboek bijhield. Ik had een paar d...
Read More