Boekrecensie 'Creative Lettering and beyond'

Boek Hand Lettering Krijtbord tekenen Moderne Kalligrafie

Het boek 'Creative Lettering and Beyond' is een goed boek om mee te starten. Ik kocht het zelf als eerste boek en zou het nog steeds aanraden als je wil starten met 'lettering' maar je weet niet wat je het beste zal liggen. Zelf startte ik met het uittesten van de verschillende stijlen. Je ontdekt na een tijdje wel wat je het leukste vindt om te doen. Het boek geeft je een goed overzicht wat er allemaal mogelijk. Het werd geschreven door 4 verschillende auteurs die elk hun hoofdstuk hebben, vandaar dat elk onderdeel niet heel uitgebreid is. Je krijgt telkens wel een goede inleiding. De 4 onderdelen in het boek zijn de volgende: Moderne kalligrafie door Laura Lavender, Illustrated Lettering door Gabri Joy Kirkendall, Chalk Lettering Shauna Lynn Panczyszyn en Lettering Crafts door illustrator Julie Manwaring.

Het belangrijke onderscheid tussen Hand Lettering en Kalligrafie wordt ook goed uitgelegd. Bij Moderne Kalligrafie schrijf je dunne lijnen met een spitse pen, wanneer je meer duwt op de pen gaat deze open, en schrijf je een dikke lijn. Bij Hand Lettering teken je letters en boots je de dikke en dunne lijnen na. Bij Hand Lettering maak je gebruik van een potlood, een zwart stiftje of eventueel krijt.

 

Foto uit het boek 'Creative Lettering and beyond' - Moderne Kalligrafie

Moderne Kalligrafie

In het eerst onderdeel ‘Modern Calligraphy’ legt men eerst de 3 basisstappen uit hoe je kan starten: Materiaal, techniek en lijnen. De uitleg van het materiaal is redelijk vaag en blijft weg van elke type of merk van materiaal. Omdat het hier voor mij niet heel duidelijk werd, welke pen het dan bijvoorbeeld zou moeten zijn, kocht ik online een startpakket ‘moderne kalligrafie’ in de webshop van Kijkkalligrafie. Deze zit niet meer in hun assortiment, maar in onze webshop vind je een starterskit met professionele materialen. Bij techniek gaat het verder over de juiste zithouding, het vasthouden van de pen zelf, je materiaal schoonmaken,… Bij de derde basisstap ga je echt aan de slag: er wordt uitgelegd hoe je precies je eerste lijnen schrijft met je pen, hoe je de hoeveelheid druk op de pen kan oefenen,…. Het is belangrijk je tijd te nemen deze basistechnieken eerst goed onder de knie te krijgen alvorens verder te gaan. Voor het verder aanleren van moderne kalligrafie volgen ze de ideale volgorde: starten kleine letters met een uitbreiding over gelijkaardige letters, hoofdletters, letterverbindingen en de eerste woorden schrijven. Nadien wordt er verder uitgeweid over hoe je het basis-alfabet naar je eigen hand zetten, meer in de richting van moderne kalligrafie. Indien je nog veel goesting hebt, kan je nog verder oefenen op ‘flourishings’, sierlijke krullen om je letters te versieren.

Foto van het boek 'Creative Lettering & Beyond' - Hand Lettering

Hand lettering

Hoofdstuk twee gaat over Hand Lettering, het tekenen en combineren van letters. Hier start je met minder gespecialseerd materiaal, met een potlood, gom, lat en zwart stiftje kan je al starten. Een gedeelte gaat over de hardheid van grafietpotloden: B voor zachte potloden, een H potlood voor harde potloden en een HB dat er tussenin zit. Je tekent met de harde potloden lichte lijnen en met zachte potloden donkere lijnen. Ze leggen ook uit dat je buiten dit materiaal ook een brushpen kan gebruiken in combinatie met de zwarte stiftjes. Een brushpen is een stift met een punt als een penseel, waarmee je met een gelijkaardige techniek dan bij kalligrafie met een spitse pen, dunne en dikke lijnen schrijft. De penseelpunt is veel flexibeler dan een pen en geeft de mogelijkheid om vrijer te schrijven. Ik zou die brushpen niet vermelden bij hand lettering, eerder als alternatief bij Moderne Kalligrafie omdat je vanuit dezelfde letters kan starten. Verder geeft men een zeer sumiere uitleg over het verschil tussen een schreef en schreefloze letter, die uit de typografie komt. Zonder grafische achtergrond lijkt mij dit onderdeel wel heel kort. Er worden nadien telkens technische onderdelen uitgelegd afgewisseld met oefenvellen om zelf aan de slag te gaan.

Foto uit het boek 'Creative Lettering & Beyond' - Chalk Lettering

 

Krijtbordtekenen 

Het derde onderdeel gaat over krijtbord tekenen of ‘Chalk Lettering’ Men gaat hier eigenlijk verder met de tekentechniek van Hand Lettering maar dan met krijtjes ipv stiftjes. Je krijgt ook de info hoe je je eigen krijtbord kan maken. De oefenbladen zijn hier in het zwart, zodat je met een wit potlood kan oefenen. Als tip zou ik je willen meegeven dat je je best ook een krijtbord maakt of aanschaft. Het leukste van krijtbord tekenen is namelijk dat je met krijt schrijft, wat stoft maakt en ook nog kan corrigeren door het krijt uit te wrijven. Je oefent dan meteen ook met grote letters ipv kleine letters in een boek.

Foto uit het boek 'Creative lettering and Beyond' - Lettering Crafts

Lettering op allerlei materialen

Nadat je één of meerdere technieken of alfabetten geleerd hebt wordt je geïnspireerd om 'overal' op te letteren, zo toch ongeveer :) Je kan je letters die je net oefende ook gebruiken om je familie en vrienden een persoonlijk kadootje te geven. Dat vind ik nog steeds één van de leukste dingen aan het schrijven met de hand: het komt steeds heel persoonlijk over. 
De uitleg bij de verschillende materialen is redelijk kort. Ik zou het vooral als inspiratie gebruiken. Op mijn verlanglijstje staat die houtbrandpen om in hout te kalligraferen. 

 

Ik vond het boek als eerste boek over lettering zeer leuk. Het gaf inspiratie en goesting om verder te ontdekken. Ik raakte erdoor geprikkeld, dus voor mij heeft het zijn doel gehaald: vanachter het scherm komen en terug met echte materialen en mijn handen aan het werk, en da's voor mij heel ontspannend! 

Ondertussen is er ook een Nederlandstalige versie op de markt, al vind ik de cover van het engelstalige boek veel mooier.

 


Nieuwere post

Related Posts

Kalligrafie  dagboek - week 23
Kalligrafie dagboek - week 23
* 5 minuten leestijd * De voorbije week, had ik na mijn vakantie, onverwacht een extra week vrijaf. De lange freelanc...
Read More
Kalligrafieboeken inspiratie uit de VS.
Kalligrafieboeken inspiratie uit de VS.
I'm back!!! Ik ben terug thuis na een heerlijke reis in de VS. We reden 2 weken rond in Florida en keken onze ogen ui...
Read More
Een blik achter de schermen: wenskaarten 'Bakje Troost'.
Een blik achter de schermen: wenskaarten 'Bakje Troost'.
*** De warme actie is momenteel afgesloten. We konden een opbrengst van 321,77 euro storten voor kom op tegen kanker ...
Read More